Zpráva

Provázek.open pokračuje
vydáno: 11.6.2020
V pátek 29. května se Divadlo Husa na provázku otevřelo po dlouhé pauze způsobené koronavirovou pandemií napjatě očekávanou open air premiérou kolektivně autorské inscenace v režii oceňovaného divadelníka a filmaře Jiřího Havelky Gadžové jdou do nebe s podtitulem Comedy Ghetto. Začala tak letní provázkovská přehlídka nazvaná Provázek.open.

Inscenace, která se odehrála na provázkovském dvoře pro omezený počet diváků, sklidila ohromný úspěch a všechny červnové reprízy jsou beznadějně vyprodané. A to i přes to, že s postupným uvolňováním opatření bylo možné přidat další místa. Stejně vyprodaná jsou i všechna červnová uvedení provázkovského hitu Pravidla bincárny, který je divadelním přepisem silně nekorektních textů anonymní partičky, která si říká KKRD boys.

Příští týden, ve středu 17. června 2020 se pak Divadlo Husa na provázku rozloučí s autorskou inscenací Doda Gombára Ticho na Zemi. Je to nečekaný zážitek z ticha nabitého emocemi, příběh jednoho všedního dne na letišti kdesi v Evropě, kde pasažéři čekají na odlet, a také na změnu, na lásku či zázrak. Vedle sebe, přitom sami...

V pátek 19. června 2020 naopak tým Zkušebny, což jsou herci, kteří se pravidelně objevují v provázkovském improvizačním cyklu, představí první díl divadelního cyklu Úhor, tedy postapokalyptického impro-seriálu s prvky enviromentálního westernu, který by do konce této divadelní sezony měl mít celkem tři pokračování.

Diváci a posluchači na Provázek.dvůr v červnu chodí také na koncerty. V následujících dnech tady vystoupí hned několik pozoruhodných interpretů:
Sobota 13. 6. ve 20.00: pětice zběsilých muzikantů Golden Delicious – party kapela, která hraje povědomé melodie v zákrutách nečekaných aranží.
Pondělí 15. 6. ve 20.00: hlasový mág a improvizátor se zpěvákem, beatboxerem a mistrem rytmů a loopingu, Patrik Kee & En.dru.
Středa 17. 6. ve 20.30: old time jazz band Ivančický dixieland.
Čtvrtek 18. 6. ve 20.00: autentický brněnský klezmer HaChucpa, živé a proměnlivé těleso kolem Wolfganga Spitzbardta a Víta Marečka, které už více než dvacet let dokazuje, že pokus navázat na tradici židovské kulutry v Brně se vyplácí, inspiruje a strhává.
Na neděli 21. 6. od 20.00 se pak přesunul kvůli nepříznivé předpovědi počasí zrušený koncert mezinárodně uznávané hudebnice Ivy Bittové, která zazpívá v doprovodu svého syna Antonína Fajta.

Divadlo Husa na provázku nezapomíná ani na nejmladší diváky. Na tento víkend jsou naplánovaná hned tři dětská představení:
V sobotu a  v neděli 13. a 14. června v 16.00 je to Cirkuts Abrafrk, tedy Daniil Charms na Provázku - pro děti od tří do ti sta třiceti tří let! V režii umělecké šéfky Anny Davidové a ve scéně, kostýmech a s loutkami Františka Petráka, významného českého výtvarníka a ilustrátora knih pro děti.
V neděli 14. června v 10.00 na Provázek.dvoře zahraje Divadelní spolek Jaromír svoji Nejvíc detektivní pohádku o inspektorovi Kluzó, což je divadelní detektivka pro malé i velké.

zdroj zprávy: Alžběta Nagyová