Zpráva

Režisér Karel Janák boří mýty o intimnu a sexu hudební komedií Vy nejste žena, pane!
vydáno: 30.5.2023
Aneb − když si vybíráme partnera, máme právo zvolit si i jeho pohlaví? Hudební komedie s písničkami scénáristy a režiséra Karla Janáka, která stírá mýty o sexu, intimitě i vztazích se stala tuto sezónu hitem, který se rozhodně vyplatí navštívit ať už jste muž anebo žena. V hlavních rolích Ernesta Čekana a Jakuba Slacha uvádí Divadlo Radka Brzobohatého.

Co se stane, když se dva muži spletou a na rande místo ženy, o které sní, přijdou právě oni dva? Jak se může z nedorozumění stát velký problém? A jak se takové problémy dají řešit? Komedie Karla Janáka Vy nejste žena, pane! zpracovává aktuální společenské téma, dovedené do absurdity, a nebo možná už brzké reality? Režisér má na tuto situační komedii jasný názor. „Zápletka je v tom, že dva chlapi, co se neznají, mají na seznamce genderově neutrální přezdívky, takže z toho není úplně jasné, jestli jde o chlapa, nebo o ženskou. Domluví si rande a očekávají, že ten druhý bude opačného pohlaví. A když se sejdou a zjistí, že se spletli, začne jeden muž toho druhého urážet. Ten na něj podá žalobu, že je diskriminován kvůli pohlaví. Že kdyby byl žena, vše by proběhlo tak, jak mu první muž sliboval. Ale kvůli tomu, že je muž, mu to bylo odepřeno. A chce za to tučné odškodné. Jenomže se dostanou do soukolí společenských změn. A to, co na začátku bral soud jako úplnou bláznivinu, je na konci politickým procesem, ale pochopitelně ve vší legraci. Zároveň by vás ale z toho mělo i trošku zamrazit, jestli to, co se dnes děje, už k tomu náhodou nesměřuje,“ uvádí na pravou míru Karel Janák.

Zkrátka a jasně tato originální komedie divákům nabízí veselou cestu od bláznivého nedorozumění až k neobyčejně korektní totalitě. To vše za doprovodu těch největších českých a slovenských hitů uplynulých let (‘Láska je láska’, ‘To se mi líbí’, ‘Zvonky štěstí’, ‘Ach, ta láska nebeská’, ‘Za svou pravdou stát’...).

Autor ve hře vtipným způsobem poukazuje na to, co se může stát, když se z tak intimních věcí, jako je sexualita a láska, stane nástroj moci. Jak sám říká, některé scénáře píše na zakázku, ale v tomto případě měl nutkání vyjádřit se k soudobému trendu hyperkorektnosti. „Nebezpečí je v tom, když vám začnou nařizovat, co můžete říkat, a co nesmíte. Na Západě se už děje to, že když řeknete něco, co se nehodí, vyhodí vás z univerzity, z práce, přestanete dostávat peníze na filmy... A to známe ze socialismu. Lidé by si samozřejmě měli zvyknout, že je normální, když se dva chlapi vedou za ruku nebo že si dají na ulici pusu nebo že někdo je chlap, a najednou ho vidíte jako ženskou. Společnost by se to měla naučit akceptovat a brát to jako normální součást světa. Ale nikoho do ničeho nenutit,“ vysvětluje Karel Janák. Příběh je doveden až do absurdna, jak vše může skončit, když jeden druhého nebudeme chtít pochopit, a proto byste si tuto nekorektní komedii o korektnosti doprovozenou tolik oblíbenými hudebními hity neměli nechat ujít. Uvádí Divadlo Radka Brzobohatého.

Hrají
Ernesto Čekan, Jakub Slach, Milan Enčev, Jan Fanta, Romana Goščíková/ Simona Postlerová, Anna Kulovaná / Charlotte Doubravová, Alžběta Fišerová

Inscenační tým
Režie: Lukáš Burian
Hudba: Radim Genčev
Hudební nastudování: Matěj Voda a Petra Škorpíková
Choreografie: Andrea Straková a Charlotte Doubravová
Scéna: Lukáš Burian a Jiří Kočerhán
Kostýmy: Lucie Herejtová


zdroj zprávy: Eva Polívková