Zpráva

STK Theatre Concept na sklonku sezony
vydáno: 11.6.2013
Režijní duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, alias SKUTR, připravuje pro letošní rok již pod novou hlavičkou STK Theatre Concept, která sdružuje i choreografku Adélu Laštovkovou Stodolovou, několik nových divadelních projektů – pokračování Kultovního představení i taneční inscenaci Ženy navazující na díla MužeMalá smrt.

Na Kultovní představení s Jakubem Prachařem a Vojtou Dykem, které se dočká 16. června v La Fabrice derniéry, naváže volné pokračování. „V prvním díle vzniklo mnoho postav, které jsou v závěru inscenace výbuchem vymrštěny do kosmu. Jak se jim vede ve vesmíru, bude námětem nového pokračování,“ říká Martin Kukučka. Kultovní představení II bude zkoumat hranici mezi hudebním a divadelním tvarem. Také bude vycházet z výrazných improvizačních schopností Jakuba Prachaře. „V podstatě navazujeme na zkušenosti z projektu hudebního divadla Goebbelsova Schwarz auf Weiss, který vznikl pro festival Struny podzimu, a také na noční kabarety Fringe festivalu v Edinburghu, kde Jakub Prachař a Vojta Dyk velmi vtipně a promyšleně hudebně improvizovali,“ doplňuje Lukáš Trpišovský.

Dalším připravovaným projektem je taneční představení Ženy, které naváže na inscenace Muži (k vidění 30. června v Divadle Komedie) a Malá smrt (11. a 14. června na Vyšehradě), které se zabývají archetypy světa lidí a jejich vztahů. Tak jako se v předchozím projektu autorka koncepce, režie a choreografie Adéla Laštovková Stodolová pokouší nahlédnout do světa mužů, klade si i nyní otázky, kde jsou kořeny žen, kde je jejich síla, co ovlivňuje jejich jednání, myšlení. „Jako ženy jsme cyklické bytosti a kráčíme v kruzích důležitých zkušeností. Tyto životní milníky v našich životech zanechávají nezapomenutelnou stopu. Je to čas první menstruace, prvního milování, mateřství, porodu a posléze vstupu mezi moudré a zralé ženy. Když jsou tyto události ošetřeny rituálním přechodem, žena do nové etapy života vstupuje vědomě a podpořená blízkými lidmi. Jsou to právě ženy na druhém břehu, které ji vítají a symbolicky oblékají nový šat zkušenosti,“ dodává k projektu Ženy Adéla Laštovková Stodolová.


zdroj zprávy: Jiří Sedlák (Arts Marketing)