Zpráva

Tyranská komedie o vzpouře bílého muže
vydáno: 27.10.2017
4. a 6. listopadu 2017 uvede Divadlo LETÍ českou premiéru nejnovější hry Maria von Mayenburga Bang. Tyranskou komedii o vzpouře bílého muže, kterou slibuje podtitul, režíruje na pražské ostrovní scéně ve VILE Štvanici úspěšný slovenský režisér Marián Amsler.

„Nechceme být sami se sebou a s tím rytmickým svalem v hrudi, který zní, jako by k nám na podpatcích klopýtala smrtka. Lepší je, když se něco přihodí ve světě, když něco vlítne do toho nesnesitelně flegmatickýho evropskýho klidu, když něco konečně bouchne v tom nepřirozeně dlouhým evropským míru, kterej ne a ne skončit, BANG! Jmenuju se Ralf Bang a vykročil jsem z matky, abych spasil svět před ochromující nudou, před zatuhlým klidem, a hlavně abych ho zachránil před sebou samým.“

Nejnovější hra hvězdy německé dramatiky Maria von Mayenburga, kterou teprve letos v červnu uvedla berlínská Schaubühne, je dle vlastních slov autora jeho alergickou reakcí na to, co se v Evropě děje. „Hru Bang jsem začal psát hned po amerických prezidentských volbách. V té době jsem sice pracoval na jiné hře, ale pak přišlo tohle. Sledoval jsem tendence společnosti volit si do svého čela machistické lídry, kteří aplikují velice jednoduchá řešení na velice komplikované problémy, a rozhodl se vytvořit postavu Ralfa Banga,“ říká Marius von Mayenburg.

Ralf Bang je ukázkovým příkladem tyrana u moci, přestože je mu teprve pět let. Mayenburg využil paralely mezi světovými lídry, kteří často jednají velmi dětinsky, a samotným dítětem, které se přesto (nebo právě proto), že je vychovávané v liberální, pokrokové rodině, stává extremistou. Ožehavá a často skloňovaná současná politická a společenská témata jako třeba uprchlická krize, terorismus, populismus, zákony o držení zbraní či zastoupení žen v politice autor zpracovává s vydatnou groteskní nadsázkou. „Trump, Brexit, Erdoğan, Putin, Orbán, Zeman, Babiš, každý den nové zprávy o teroristických útocích a do toho na jihu Evropy ožívá supervulkán, který kdysi vyhubil neandertálce. Možná tohle ještě není apokalypsa? Člověk ale hledá prostředky, jak tomu všemu porozumět, a my to zkoušíme divadlem. Mayenburg označuje tuhle hru za jeho „alergickou reakci“ na to, co se v Evropě a ve světě děje. Protože s ním tuhle alergii sdílíme, měli jsme obrovskou radost, že se podařilo hru Bang uvést v Praze jen několik měsíců po berlínské světové premiéře. Navíc nás baví, jakým, pro sebe typickým, krutě komediálním způsobem autor aplikuje antihistaminika. Po právě proběhlých volbách je to ozdravné,“ říká dramaturgyně Divadla LETÍ Marie Špalová.

Hru Bang nastudoval ve VILE Štvanice Marián Amsler, který je jedním ze zakladatelů Divadla LETÍ a s divadlem od dob jeho začátků pravidelně spolupracuje. Naposledy tomu tak bylo během příprav inscenace Small Town Boy, kterou LETÍ již třetí sezonu s úspěchem uvádí ve VILE Štvanice. „Bang je již mojí třetí mayenburgovskou inscenací, v HaDivadle jsme uvedli jeho texty Perplex a Mučedník. Hry a poetika Maria von Mayenburga jsou mi velmi blízké, především díky grotesknímu a absurdnímu pohledu na závažné společenské problémy,“ říká režisér inscenace Marián Amsler, který je zároveň také jejím kostýmním výtvarníkem. Autorem scénografického řešení je čerstvý absolvent Katedry scénografie alternativního a loutkového divadla DAMU Petr Vítek.

Kromě ústřední postavy Ralfa Banga, kterého se suverenitou sobě vlastní ztvárňuje Tomáš Kobr, se v rolích Ralfových rodičů představí pravidelný spolupracovník LETÍ Jiří Böhm a čerstvá absolventka Katedry činoherního divadla DAMU Beáta Kaňoková. Zakládající člen Divadla LETÍ, herec Richard Fiala a čerstvá absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla Nataša Mikulová vystřídají během večera hned několik postav. Šestici doplňuje Adam Ernest v roli všudypřítomného kameramana, který vypjaté situace z rodinného života Bangových během představení live natáčí.

Inscenace Bang je první premiérou Divadla LETÍ v letošní sezóně. Po ní bude po Novém roce následovat premiéra inscenace Čaj a apokalypsa, textu matadorky britské dramatiky Caryl Churchillové, kterou LETÍ uvede v režii své umělecké šéfky Martiny Schlegelové. V inscenaci se představí čtyři výrazné herečky své generace – Eva Holubová, Zuzana Kronerová, Zoja Oubramová a Eva Salzmannová.

zdroj zprávy: Karolína Macáková