Zpráva

Ukrajinské herečky, které z domova vyhnala válka, odehrají premiéru antické tragédie Trójanky
vydáno: 6.9.2022
Divadlo Venuše ve Švehlovce uvede 10. září ve 20 hodin novou podobu Eurípídovy hry Trójanky v režii oceňovaného režiséra Jakuba Čermáka. Pod značkou renomovaného alternativního souboru Depresivní děti touží po penězích proběhne premiéra a tři reprízy, které jsou zařazeny na následující večery, tedy 11. - 13.9. Z důvodu návratu hereček do vlasti se v Praze odehrají jen tato představení bez možnosti dalších repríz. Do hrdinek Trojské války se převtělí ukrajinské herečky, které nalezly v České republice svůj dočasný domov kvůli válce.

Trójanky v osidlech války na Ukrajině
Musely opustit svou vlast, ale nechtěly opustit svou původní profesi - divadelní herectví. V nové hře ztvární hrdinky proslulé mytické války. „Postavy trojských žen bez mužů jsou představovány ukrajinskými herečkami bez mužů, neboť se ukázalo, že mají pro ztvárnění Trójanek mimořádný dar,“ vysvětluje režisér inscenace a iniciátor projektu Jakub Čermák. „Rozhodli jsme se pro Euripidovy Trójanky, protože nám nabízí jasné paralely se současnou situací na Ukrajině i v České republice. Klasický text se věnuje osudům obyvatelek Tróje, které po skončení války ztratily své manžely i svůj domov. Trójanky jsou do značné míry hra extrémní, stejně jako situace, kterou zažíváme,“ pokračuje režisér.

Herečky ze všech koutů Ukrajiny
Renomovaný alternativní divadelní soubor Depresivní děti touží po penězích angažoval pro připravovanou premiéru 11 ukrajinských umělkyň z nejrůznějších koutů Ukrajiny - z Luhansku, Kyjeva, Doněcku, Chersonu a Kyjeva. „Doma jsem před dvěma lety hrála ve filmu Deportace 44-46 a tenkrát mě vůbec nenapadlo, že sama pocítím válku, prudkou nenávist a taky nikdy nezahojené rány na duši,“ říká herečka Daria Noviková, která se kvůli zkoušení přestěhovala z Budapešti do Prahy.

Kvůli nestabilní válečné situaci se rozhodli divadelníci naplánovat jen omezený počet repríz na příští měsíce, v Praze se tak odehraje inscenace pouze čtyřikrát v září. V průběhu podzimu ale uvede i mimopražské premiéry u svých koprodukčních partnerů, kteří vznik inscenace podpořili. V Olomouci to bylo Muzeum umění Olomouc a v Plzni Johan - centrum pro kulturní a sociální projekty. Další reprízy jsou plánovány v německém Chemnitz, v Mladé Boleslavi ad.

TRÓJANKY / ТРОЯНКИ (Depresivní děti touží po penězích)
Premiéra 10.9.2022 ve 20h
Pražské reprízy 11., 12. a 13.9.
Venuše ve Švehlovce, Slavíkova 22, Praha 3

Moderní zpracování klasické tragédie Trójanky a Hekaba v režii Jakuba Čermáka s ukrajinskými umělkyněmi, které v Česku našly dočasný azyl, se nesoustředí na současný vojenský konflikt, ale na oběti války obecně.
Představení se hraje v ukrajinštině, s českými titulky.

Režie: Jakub Čermák
Scéna a kostýmy: Pavlína Chroňáková
Choreografie: Becka McFadden
Hudba: Petra Horvátová
Produkční a dramaturgická spolupráce: Roman Černík
Hrají: Inna Bovkun-Mishakina, Sofiia Brahina, Olena Lebanina, Marina Makovii, Daria Novikova, Yulia Pershuta, Kateryna Polietaieva, Maryna Snarskaya, Maria Tatarynova, Věra Timofeeva, Anastasia Vasilieva ad.


Vstupenky v síti Goout
https://goout.net/cs/trojanky/szlrout/

zdroj zprávy: Alena Julie Novotná