Zpráva

V Draku se odehraje příběh o bílé lani
vydáno: 8.3.2016

V sobotu 19. 3.2016 v 18.00 uvede Divadlo Drak premiéru inscenace Tomáše Jarkovského, Jakuba Vašíčka, Jiřího Vyšohlída a kol. O bílé lani. Královskému páru se narodila dcerka, dali jí jméno Jitřenka. Byla hodná, hezká a rodičům by mohla dělat jen samou radost, kdyby se však nad ní nevznášela zvláštní hrozba. Do jejích šestnácti let na ní nesmí dopadnout jediný paprsek slunečního světla, jinak...A tak dal král vystavět zámek bez oken a dveří rozhodnut, že Jitřenku před paprsky uchrání. Jenomže beze světla se žít nedá...


„Příběh o bílé lani není pohádka v pravém slova smyslu, ale spíš takové podobenství o různých podobách lásky, o dospívání a o bolesti, ze které se rodí radost. A je to podobenství velmi básnivé, takže si přímo říká o nějak neotřelé jevištní zpracování. A také v tom příběhu už tak nějak implicitně zní hudba, což je pro nás velmi důležité," představil připravovanou inscenaci dramaturg Tomáš Jarkovský.


Autorem hudby je Jiří Vyšohlíd. V inscenaci vystupuje téměř celý soubor Divadla Drak. Poprvé se zde královéhradeckému publiku představí nová posila souboru herec Milan Hajn, který do Draku přešel z plzeňského divadla ALFA a po mateřské dovolené se do souboru vrací herečka Pavla Lustyková.


„Pro celosouborovku jsme se rozhodli z toho důvodu, abychom se všichni sešli nad společným tématem a mohli se - kromě tvorby inscenace samotné - věnovat povídání o divadle, navzájem naslouchat tomu, kdo jak vůbec divadelní tvorbu vnímá, co od ní očekává, a urazili tak zase další kousek cesty k našemu společnému divadelnímu jazyku. Je pravda, že jeviště v Draku není z největších, takže se na něj naskládáme jen tak tak, ale od prvních zkoušek se potvrzuje, že to rozhodně stojí za to," poodhalil zákulisí zkoušení Jarkovský.


Bílá je barva nevinnosti, neposkvrněnosti, čistoty. Z hlediska biologického je však bílá laň jedním z mnoha příkladů albinismu. Albíni jsou v živočišné říši (a ostatně i mezi lidmi) vzácností, ovšem za tuto výlučnost platí vysokou cenu. Jednak je jejich výrazné zbarvení činí samo o sobě bezbrannějšími a ve volné přírodě ohroženějšími, zároveň však jsou časté případy, kde je stádo nebo smečka pro jejich výlučnost odvrhne. Na druhou stranu jim bývají připisovány výjimečné, někdy až mystické vlastnosti. S bílou laní tomu není jinak. Stará myslivecká pověra například praví, že střelec, který uloví bílou laň, do roka zemře.


zdroj zprávy: Barbora Kalinová


Další zprávy