Zpráva

Východočeské divadlo zve na komedii z divadelního zákulisí
vydáno: 7.5.2019
Jako předposlední premiéru stávající sezóny uvede Východočeské divadlo Pardubice známou hru Divadelní komedie finského, švédsky píšícího dramatika Bengta Ahlforse, jenž do ní vtělil své bohaté zkušenosti z povolání herce, režiséra i divadelního ředitele, postavě debutujícího autora navíc přidělil své křestní jméno.

Komedii, která dává nahlédnout do procesu zrodu nové inscenace, připravuje režisér Petr Novotný. V novince pardubického souboru hrají Dagmar Novotná, Jindra Janoušková, Ludmila Mecerodová, Martina Sikorová, Zdeněk Rumpík, Alexandr Postler, Tomáš Lněnička a Jan Musil. Premiéry se uskuteční v Městském divadle o víkendu 11. a 12. května.

„V oblastním divadle se zkouší hra, kterou novopečený dramatik, stíhaný tvůrčí krizí, ještě nedopsal, ale předseda správní rady ji už zakázal. Režisérka inscenace a ředitelka divadla v jedné osobě se nevzdává a vede herce, stíhané traumaty všedních životů, k naplnění uměleckého poslání a zároveň k uspokojení diváků, kteří se chtějí bavit. Nadšená ochotnice, která si přišla vypůjčit kostýmy, snaživě nahradí stávkující suflérku. Protřelý inspicient, který střídavě shání nezvěstného autora, opozdilé herce, chybějící rekvizity a pohoštění na tiskovou konferenci, komentuje divadelní dění slovy: Divadlo je veřejný dům a náš úkol je poskytnout publiku vzrušení,“ naznačuje zápletku Divadelní komedie dramaturgyně Jana Pithartová.

Petr Novotný v této sezóně režíruje v Pardubicích už druhou hru z divadelního prostředí (první byl Zamilovaný Shakespeare), a přestože si nejsou podobné, v obou prožívá dramatik tvůrčí muka. „To jsou ta nejhorší muka, jaká vůbec existují, a já je dobře znám. Dokonce jedno prožívám zrovna v současné době. Člověk si řekne, mám na to, vím, o čem to napsat, je v něm plno obrazů, postav a témat… A pak to najednou jakoby vyschne. Já nejsem z těch autorů, kteří mají hotovou koncepci, když začínají psát. Mám vždycky rozepsaná témata a postavy a něco, čemu říkám skici, to jsou takové krátké kousky dialogů. Ale někdy ani nevím, které postavy je budou říkat. Zatím vždycky se mi to potom nějak spojilo, rozžilo, ale momentálně se mi to neděje. Jsem ve stádiu, kdy jsem v jednom divadle slíbil, že se o to znova pokusím. Věřím, že to musí vyjít, ale když režíruju Honzu Musila v roli autora, kterému to nejde, tak mi běhá mráz po zádech,“ říká režisér Petr Novotný, jenž si ke spolupráci přizval svůj osvědčený tým, scénografa Ivo Žídka a kostýmního výtvarníka Romana Šolce.

Sobotní premiérový večer zahájí ve foyer vernisáž výstavy akvarelů polského malíře a pedagoga spojeného s uměleckým prostředím v Lublinu Krzysztofa Bartnika.

zdroj zprávy: Radek Smetana