Zpráva

Vztahy krachují...
vydáno: 14.4.2023
Šest příběhů věčného hledače opravdové lásky, šest vztahů, kterým chybí happyend. Jeden důvod, proč lásku začít, šest důvodů, proč ji ukončit. Humoristické drama Anatol  bude mít premiéru v pátek 21. dubna v divadle Reduta.

Vídeňský lékař Arthur Schnitzler napsal svou prvotinu před 130 lety. Obsahuje několik příběhů o lehkomyslném, mladém, trochu melancholickém mladíkovi, který má zálibu v seznamování. Neúnavně hledá tu pravou lásku. A ať se divák ocitne na začátku či na konci vztahu, dá se tušit, že žádná z dam nebude ta osudová.

Tvůrci se rozhodli představit cyklus složený ze šesti příběhů. V každém se představí jiný typ ženy, a také Anatol bude řešit jinou vztahovou zápletku. O dívky se spravedlivě podělí 3 herečky – Zuzana Černá, Tereza Groszmannová a Isabela Smečka.

Režisér Peter Gábor se potkal s Arthurem Schnitzlerem hned na počátku své režisérské kariéry v Slovenském komorném divadle v Martině. Rej způsobil jak ve Vídni koncem 19. století, tak na začátku devadesátých let 20. století v Martině značný poprask. Zabývá se sexuálním chováním různých společenských vrstev.

Hra Anatol je naproti tomu více autobiografická (koneckonců i jméno hlavního hrdiny je autorův pseudonym z mládí) a v dramatických miniaturách Schnitzler nabízí různé pohledy na vztah mezi mužem a ženou. „Při zkoušení jsme s herci nabyli dojmu, že existují témata, která jsou stále živá a aktuální. Málokdy se například dokážeme odstřihnout od minulosti a zatahujeme do vztahu věci z minulosti, které ho mohou narušit. Zabýváme se otázkami, kde končí pravda a začíná lež, co vše už lze považovat za nevěru či zda má existovat dopředu mezi milenci dohoda o tom, jak se zachovat, když jeden z nich pochybí,“ nastiňuje aktuálnost hry Peter Gábor.

Sám autor Arthur Schnitzler byl podobně jako Anatol plný paradoxů. Od žen vyžadoval naprostou oddanost, sám se rozhodně na uzdě nedržel a do svého deníku si pečlivě zapisoval všechny zálety. Včetně počtu orgasmů.

„Ač byl váženým vídeňským lékařem, rád veřejnost skrze své povídky a zejména hry šokoval. Kritizoval pokrytectví systému a společnosti, přitom sám – např. ve sféře milostných vztahů, pokrytecky žil,“ přibližuje dramatikovu osobnost dramaturgyně Hana Hložková.
„Zápletky v jednotlivých aktovkách jsou záměrně jednoduché až banální, jde o jakési ‚univerzální situace ze života‘. Jejich prostřednictvím pak můžeme s odstupem sledovat stereotypy ve vztazích mužů a žen, které přetrvaly do současnosti, a tudíž už nejsou jen otázkou pouze heterosexuálních párů. Anatol navenek působí jako konverzační komedie, ale ve hře je výrazná psychoanalytická linka, která diváka vtahuje do myšlení člověka, jenž se užírá a věčně pochybuje o sobě samém, a tím pádem i o ostatních,“ vysvětluje Hana Hložková důvod, proč se Činohra Národního divadla Brno rozhodla inscenovat cyklus Anatol.

Hlavního hrdinu hraje Vojtěch Blahuta. Ten účinkuje i v předchozí inscenaci Petera Gábora v divadle Reduta. V úspěšné Mirandolíně. A podobně jako Goldoniho hostinská má i on, jako Anatol, naprostý přehled ve svých mileneckých poměrech. „Každá z mých partnerek je tak výstřední a kolegyně je hrají tak zábavně exponovaně, že si až říkám, jestli je Anatol normální, když si namlouvá tak šílené ženy,“ vysvětluje s úsměvem, proč se mu jeho divadelní milenky nepletou. A už vážněji dodává: „Anatol není jen sběratel milostných románků. On každému vztahu věří, přikládá mu velkou váhu a nikdy by si nepřiznal, že měl vztah s někým, kdo to celé bral jen jako příjemné zpestření. Na to má příliš velké ego.“

Scéna Michala Syrového umožňuje velkou variabilitu prostředí a zároveň dodává hře lascivní atmosféru. Na její části jsou promítané projekce, které vytvořila Rebeka Kopkáš Uličná. Důležitou složku inscenace je hudba Maria Buzziho a také náročné pěvecké party hereček. Výrazné, stylizované kostýmy navrhl Tomáš Kypta.

„Anatol stále a zoufale hledá tu nejvhodnější partnerku pro život. Ale jeho egoistické nahlížení na vztahy mu vytváří zmatky v hodnotách. Očekáváné postoje a chování partnerek jsou zcela odlišné od toho, co do vztahu přináší on. Nevěru, lež a přetvářku,“ popisuje základní vznik konfliktů v šesti Anatolových příbězích jejich režisér Peter Gábor.

Premiéra 21. dubna 2023 v divadle Reduta.

Překlad: Tomáš Dimter
Přebásnění úvodní básně: Tomáš Kafka
Režie: Peter Gábor
Dramaturgie: Hana Hložková
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Tomáš Kypta
Hudba: Mario Buzzi
Pohybová spolupráce: Pavol Seriš
Hudební nastudování: Petr Svozílek
Videoprojekce: Rebeka Kopkáš Uličná

Osoby a obsazení:
Anatol - Vojtěch Blahuta
Max - Ivan Dejmal
Cora; Emílie; Číšnice - Zuzana Černá
Gabriela; Annie - Tereza Groszmannová
Bianka; Číšnice; Ilona - Isabela Smečka
Hlas ze dveří - Oldřich Bělka


zdroj zprávy: Petr Tlustý