Zpráva

Zásadní téma - peníze
vydáno: 11.10.2023
Inscenační tradice Molièrovy komedie Lakomec pokračuje v Divadle na Vinohradech, kde do titulní role Harpagona byl obsazen Aleš Procházka. Je mnoho důvodů, proč tento klasický titul hrát právě dnes… Novou inscenaci připravuje režisér Pavel Khek.

Vdovec Harpagon žije ve svém domě obklopen rodinou a služebnictvem, ale šťastný není. Jeho jedinou touhu a vášeň představují peníze. A přestože je bohatý, (nebo možná právě proto), je také neuvěřitelně lakomý, a celou jeho existenci ovládá především strach, aby o své peníze nepřišel. Jednoho dne se jeho největší obava naplní a milovaná kasička zmizí. Kdo ji ukradl? Jeho děti, syn Kleant a dcera Eliška, které chce Harpagon oženit a vdát, ovšem nikoli podle jejich přání? Tajemník Valér, který se chce ucházet o Elišku?

Proč Lakomce uvádět právě dnes? „Kromě velice dobře napsaných komediálních situací spatřujeme v této hře jedno zásadní a aktuální téma – peníze. Peníze hýbou světem, už v Molièrově době to tak bylo a dnes hrají ještě zásadnější roli. V textu se potkáváme s lichvářstvím, zlodějinou, chorobnou touhou po jejich rozmnožování a chorobným strachem, že o milované peníze přijdeme. Zároveň se setkáváme i s jejich nedostatkem a s tím, co může způsobit jejich ztráta. Se všemi těmito popsanými stavy se denně setkáváme ve veřejném prostoru. Lichvářství je dnes povýšeno na institucionální úroveň, stačí si vzpomenout na dnešní nepřeberné možnosti nebankovních půjček, které často roztáčení dluhovou spirálu, a spory o změnu exekučního zákona. Dnes už možná nevidíme tolik bankovních loupeží a vykrádání sejfů, nicméně pokusů o krádeže a podvody – zejména ve virtuálním prostoru – masivně přibývá. A strach o ztrátu majetku a společenského postavení, který jde ruku v ruce s fenoménem rozevírajících se sociálních nůžek, je všudypřítomný. A konečně hrabivost a touha po násobení majetku, která se u určitého typu byznysmenů nikdy nezastaví, je dnes také velmi zřejmá a názor, že tito lidé už přece mají peněz dost a tím pádem budou lépe spravovat věci veřejné, se míjí s realitou…,“ říká dramaturg Vladimír Čepek.

Inscenační tradice Lakomce v Divadle na Vinohradech
Molièrův Lakomec byl v Divadle na Vinohradech dosud inscenován dvakrát – v roce 1922 (Harpagona hrál Bohuš Zakopal) a v roce 1971 (Harpagon: Miloš Kopecký). K tomu musíme ovšem připočítat ještě poválečnou inscenaci z roku 1946, která byla nastudována na jevišti Komorního divadla v Hybernské ulici, což byla tehdejší komorní scéna Vinohradského divadla, roli Harpagona hrál Vladimír Řepa.

zdroj zprávy: Zuzana Paulusová