Zpráva

Zlínský Tartuffe: Radovan Král v titulní roli nestárnoucí komedie
vydáno: 28.10.2016
Radovan Král, vítěz divácké ankety Aplaus 2016 v kategorii nejlepší herec loňské sezony Městského divadla Zlín, začal spolu s dalšími členy uměleckého souboru zkoušet novou inscenaci, nestárnoucí Molièrovu komedii Tartuffe v režii Pavla Kheka. Premiéra se chystá na 10. prosince ve Velkém sále.

Tartuffe. To slovo, to jméno zní skoro jako šifra, jako zaklínadlo. Co se za ním skrývá? Podvodník? Pokrytec? Svatoušek? Nebo skutečně příkladný muž? Ostře satirická komedie o umění slovní manipulace, o schopnosti nasadit si masku svatého, příkladného muže v situacích, kdy je to potřeba. O tom, že postava Tartuffa nachází živnou půdu především v takové společnosti, která poztrácela veškeré základní hodnoty nebo je v marastu doby právě hledá. Když ovšem narazí na Tartuffa, nehledá ty hodnoty zrovna na nejlepším místě. Tartuffe, umělec ve šmejdovství, jenž vás dokáže totálně oblbnout, umělec v nasazování líbezné masky. Falešný spasitel našich životů. Sladká reklama, která vás ukecá a které nelze odolat.
Říká se, že každá doba má své Tartuffy. Jakého Tartuffa tedy máme my?

„Chci, aby byl náš Tartuffe jako chlapík z reklamy, který vás zbaví problémů. Oddluží, vyléčí z rakoviny, zařídí vše. Je velmi, velmi těžké mu nenaletět. Na hře mě nejvíc zajímá ta poslední scéna - zjeví se deus ex machina a všechno v dobré obrátí - tak říkám si, že Molière je příliš dobrý autor na takový kýčovitý konec, a samozřejmě to lze vysvětlit tím, že to napsal na popud krále - ale myslím, že Molière byl chytřejší než Ludvík a že tam zaklel něco tajuplného, co možná celého Tartuffa převrací naruby a zásadně proměňuje, kdo na čí straně v této hře stojí a kolik životů má Tartuffe,“ říká režisér inscenace Pavel Khek, který ve Zlíně naposledy připravil inscenaci Sen noci svatojánské.

„Na tuto roli se moc těším už proto, že Tartuffa jsem pouze četl a nevzpomínám si, bych dříve nějaké zpracování viděl. A také si velmi vážím Pavla Kheka. Je to režisér nekonvenční, kamarádský a vždy skvěle připravený. V kontextu mé dosavadní práce role, jako je Tartuffe, určitě chybí,“ říká představitel titulní postavy Radovan Král.

Kromě Radovana Krále uvidí diváci na scéně podle návrhu Michala Syrového a v kostýmech Agnieszky Páté-Oldak Romanu Julinovou, Jana Řezníčka, Markétu Kalužíkovou, Marka Příkazkého, Janu Drgovou, Tomáše Davida, Zdeňka Lambora, Evu Daňkovou, Pavla Leicmana a Pavla Vacka.

zdroj zprávy: Hana Vondrášková