Zpráva

Bazaar Festival
7. ročník Bazaar Festivalu se ptá: Jsme krajina?
vydáno: 19.7.2021
Palčivé téma, které se line napříč posledními dekádami. Ale možná právě v době covidové je aktuálnější, než kdykoliv předtím. Naše příroda. Jak se toto téma prolíná uměleckým světem a jak na něj reagují inovativní a nezávislí tvůrci ze střední a východní Evropy? 7. ročník tanečního a divadelního Bazaar Festivalu, který se uskuteční v Praze ve dnech 27.–30. srpna 2021 se ptá: Jsme krajina?

„Země střední a východní Evropy zrovna nepatří mezi průkopníky boje proti změně klimatu ani proti místním environmentálním krizím. Může se proto zdát překvapivé, že se současní taneční i divadelní tvůrci z této oblasti těmito otázkami vynalézavě a s vervou zabývají. Jejich úhel pohledu a zpracování tohoto tématu i faktického problému chceme právě letos divákům představit v rámci festivalu. Doufáme, že po loňském online ročníku se konečně sejdeme také reálně a budeme moct nejen sledovat, ale také vášnivě diskutovat, a to jak s umělci, tak i s pozvanými vědci,“ říká dramaturg a umělecký ředitel festivalu, Ewan McLaren.

Program festivalu přináší hned několik divadelních a tanečních pecek, které by neměly uniknout nikomu, koho tvůrčí divadelní svět zajímá. Zahájení festivalu, které proběhne v pátek 27. srpna v Divadle X10, bude patřit legendární petrohradské experimentální divadelní skupině AKHE Engineering Theatre. Co je lidstvo ochotno podstoupit pro demokracii? Čeho jsme ochotni se vzdát? Tři muži, tři barely, tři bochníky chleba a labutí píseň současného světa v inscenaci Democracy.

Taneční událostí letošního ročníku je bezpochyby počin polské choreografky a  performerky Agaty Siniarské, aktuálně působící v Berlíně. Její You are safe rozkládá stereotypní představu o ženě - stvořitelce. Tři ženy redefinují ženské tělo a sofistikovaně boří představy o jeho objektivizaci. Podmanivý light design, opulentní obrazy krajin na pomezí živého a neživého a poetické přízraky ze světa fauny a flory. Zveme vás v sobotu 28. srpna na odvážné taneční představení do PONCE, divadla pro tanec.

Měli být událostí loňského ročníku. Proto nemohou chybět v programu letního Bazaar Festivalu. Hvězdy slovinské divadelní scény, Leja Jurišić & Marko Mandić, budou konečně spolu a v Praze! Together je vždy jiné a vždy bezprostředně reaguje na své okolí. Dlouho očekávané šestihodinové představení tohoto slovinského dua živě v Praze, kde si vezme na paškál rozlehlou zahradu studia ALTA. Together v outdoorové verzi, výzva, která se již nebude opakovat. Nedělní večer 29. srpna buďte spolu a s hvězdami (nejen) nad hlavou.

„Chybět samozřejmě nebude ani tradiční Sobotní Bazaar, který je již od počátku srdcem celého festivalu. Ukázky z právě vznikajících scénických prací uvedeme rovněž v zahradě Studia ALTA. Vůbec poprvé se tak část programu odehraje ve venkovních prostorách. Stejně netradiční je i letní termín, ale chtěli jsme jít maximálně vstříc tomu, abychom nemuseli být online a konečně se potkali na místech, kam divadlo doopravdy patří,“ dodává festivalová koordinátorka Lucia Šimášková.

Vstupenky na festival jsou již v předprodeji a pořídit si je můžete v prodejní síti GoOut. A pokud chcete být u všeho, co se na Bazaaru odehraje, nezmeškejte si zakoupit festivalový pas, který do 31. července lze pořídit za skvělou cenu. Je jasné, že závěr léta bude patřit divadlu a tanci!

Všechno předfestivalové dění sledujte na webu www.bazaarfestival.cz a na našem Facebooku či Instagramu.

zdroj zprávy: Michaela Sikorová