Zpráva

Bezcharakterní hrdina v Hybernii
vydáno: 28.2.2017
Prvním projektem, který pro novou sezonu připraví pražské Divadlo Hybernia, je muzikál podle Shakespearova Othella. Autor hudby a textů Janek Ledecký své dílo pojmenoval podle známého zloducha ze hry - IAGO. Po muzikálu Hamlet se jedná o Ledeckého další originální přepis Shakespearova dramatu. Tentokrát toho, který se stal symbolem lásky, zničení ďábelskými intrikami a chorobnou žárlivostí.

Představení mělo světovou premiéru v Bratislavě, kde sklidilo velký úspěch, minulý rok. Ke spolupráci na této inscenaci si Janek přizval světově proslulého amerického režiséra a choreografa Roberta Johansona, který se zhostil režie. Ledecký a Johanson přicházejí s nečekaným a velmi atraktivním uchopením této klasiky. Tradiční drama je díky hudbě přeneseno do štiplavé současnosti.

„Pracovat s Robertem Johansonem je pro každého, kdo má rád divadlo, čistá rozkoš. Nepotkal jsem zatím režiséra, který by při zahájení zkoušek přesně věděl, co a jak se bude zkoušet a tři týdny později. Má vše promyšlené do nejmenších detailů. Všechno je proto, aby si představení divák, co nejvíce užil,“ popsal Ledecký své vjemy z plodného partnerství a dodal i chválu na adresu producentů: „Nejdůležitější jsou pro mě lidé, co za divadlem stojí. Bez nich by to bylo jenom krásné divadlo na skvělém místě.“

Je to drama o lásce, žárlivosti a touze po moci vyprávěné ve strhujícím tempu a s respektem ke klasice. IAGO je zkažený a zábavný současně, že si ho prostě musíte zamilovat. I ty nejhorší skutky páchá s neodolatelným šarmem a elegancí. Kouzlo celého dramatu spočívá ve způsobu, jakým vás dostane na svoji stranu. Odhalí každý svůj krok a dopřeje vám pocit nadhledu a náskoku v ději. Z celého představení plyne, že technika sice velmi pokročila, ale lidské vášně (láska, nenávist, žárlivost, apod.) zůstávají stejné jako v době kamenné.

Děj se zpočátku odehrává v luxusní ženevské rezidenci, ale záhy se přesouvá do staré vojenské pevnosti Citadel na Středním východě. Ústředními postavami je Othello, Desdemona a samozřejmě IAGO.

V Praze právě začaly castingy do tohoto představení. Ovšem některé hlavní role jsou již obsazené. Titulní roli IAGA si zahraje přímo autor Janek Ledecký. Roli Othella se ujme slovenský zpěvák vítěz Česko-Slovenské Superstar Lukáš Adamec. Dominika Richterová se přestaví v roli Desdemony, Karolina Gudasová bude Bahiyou. Všichni už hráli své postavy na slovenské scéně. Další hvězdou se stane český herec, zpěvák a moderátor David Gránský. David ztvární Michaela Cassia, kterého mimochodem před lety už nazpíval.

Ostatní herci se ukáží po dokončení konkurzů. Zatím na jiná obsazení aspirují tito interpreti: Petr Vondráček na alternaci IAGA, Michal Novotný na roli Rogera, o obě role IAGA i Rogera usiluje Bořek Slezáček. Othella by si dál rád střihnul Peter Strenáčik nebo Radim Schwab. Na ženskou roli Emilie by rády dosáhly Michaela Zemánková a Dita Hořínková. Lucie Černíková by se ráda stala další Desdemonou. Na castingu se objevila i herečka a zpěvačka Daniela Šinkorová aspirující na Emílii.

Další autor, který se ujal scény, je Martin Černý a hudební spolupráci a aranžmá provede Michal Kovalčík. Výkonný producent Divadla Hybernia Michal Mückstein je ze spolupráce nadšený: „Přípravy začaly už minulý rok v létě. Část herců již máme vybranou, část vybíráme tento týden z castingů a na zkoušení klasicky padne léto, kdy do Prahy přiletí i americký režisér,“ prozradil producent.

Na premiéru muzikálu IAGO se můžeme těšit již v září tohoto roku.