Zpráva

Česká faustovská tragikomedie Davida Jařaba
vydáno: 6.2.2023
Městská divadla pražská uvedou světovou premiéru hry Davida Jařaba Čurda, hrdina jedné prohry. Nešťastná oběť neřešitelné situace nebo největší český zrádce 20. století? Zveme od 25. února do divadla Rokoko.

Jeden z nejodvážnějších hrdinných parašutistů nebo proradný gestapácký ďábel? Na tyto otázky nelze jednoznačně odpovědět, protože v životě nechvalně známé osobnosti českých dějin byla bezpochyby období, kdy byl jedním, i období, kdy byl druhým. Byla to ale stále tatáž bytost? A pokud ano, co se s ní stalo?

Když se Karel Čurda jednoho rána probudil z temných snů, zjistil, že se přes noc proměnil v jakousi odpornou zrůdu. Měl na sobě rajtky, pod nosem knírek, na nohách lesklé holínky a na dveřích jeho nového bytu bylo na cedulce napsáno: Karl Jerhot. Velmi se tomu podivil, ale své nové identitě se neprotivil. Přijal ji. Jako kdysi býval Karlem Čurdou, stal se pak Karlem Jerhotem.

Martin Donutil v roli Karla Čurdy a Robert Mikluš v roli švejkovského čističe bot Juráčka. Nová česká faustovská tragikomedie režiséra a dramatika Davida Jařaba, která začíná na prknech divadla Rokoko a končí na schodišti Petschkova paláce, bývalé nechvalně proslulé ústředny pražského gestapa. Po konci představení v Rokoku se totiž mohou diváci vydat formou audiowalku skutečně do Petschkova paláce a zažít tam epilog inscenace.

Atentát na Heydricha má své hrdiny i své zrádce. David Jařab se pokouší porozumět, co přivedlo Karla Čurdu ke skutkům, které stály Čechoslováky více než 250 lidských životů. K inscenaci říká: „Rešerše pramenů byly důkladné, ale nikdy jsem neusiloval o historickou studii. Divadlo má své zákonitosti a vyžaduje jiné uchopení než třeba literatura faktu. Divadlo potřebuje (spíše než informace) emoce, aby mohlo do divákovy mysli proniknout a zapůsobit. Proto je i můj Karel Čurda odrazem nejen dobových pramenů, ale i současných úvah o vydělenosti, předurčenosti a cestě k selhání. Nesnažím se ho omlouvat, ale nějak pochopit. Vážně i s ironickou nadsázkou.“

Předkládáme proměny jedné osobnosti, kterou podle jména každý zná, ale málokdo se pokusil hledat příčinu jejího chování.

Vstupenky na inscenaci Čurda, hrdina jedné prohry je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských nebo on-line na webu.

Čurda, hrdina jedné prohry - David Jařab
Režie: David Jařab
Dramaturgická spolupráce: Kristina Žantovská
Scéna: David Jařab
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hudba: Jakub Kudláč

Hrají:
Martin Donutil
Aleš Bílík
Robert Mikluš
Ivana Uhlířová
Renáta Matějíčková
Martina Jindrová

Premiéra 25. února 2023 v Rokoku


zdroj zprávy: Zuzana Maléřová

Další zprávy