Zpráva

Cirku La Putyka k novému představení stačí hřiště
vydáno: 13.3.2014
19. března 2014 uvede Cirk La Putyka poprvé představení PLAY. Již druhá letošní premiéra souboru se koná v prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. Děj se točí okolo dětského hřiště plného prolézaček a houpaček, které hlídá vysloužilý cirkusák. Vzpomíná na léta u cirkusu, zatímco se na hřišti prohánějí děti. Soubor Cirku La Putyka se v PLAY vrací k hravosti, gagům a uvolněné atmosféře, jimiž proslula La Putyka, první představení, které s rodícím se ansámblem nastudoval před pěti lety.

Dnes Rosťa Novák oceňuje, jak se základ souboru vyrovnal s další velkou výzvou v podobě roční přípravy projektu, ovládnutí nových disciplín a choreografií. „Hřiště je pro mě kouzelný svět, který v průběhu života navštívíme v několika různých etapách. Jako děti, kdy je pro nás hřiště cestou do světa fantazie; jako dospívající, kdy na hřišti vypijeme první doušky vína a vykouříme první cigarety; jako rodiče pak jdeme po práci rádi posedět na lavičce a pozorovat dětské hry; a nakonec jako prarodiče jsme opět malými dětmi a s vnoučaty se dokážeme ponořit do hry.“

Podobně vyznívá i anotace k představení: „Dětské hřiště je malý svět ve velkém. Má své obyvatele, svá pravidla, své hrdiny i poražené. Své lásky i křivdy. Svůj prostor i čas. Co je blízko, může být hrozně daleko, a co je chvilka, může trvat věčnost. Během jediného dne se toho na něm může přihodit strašně moc, jindy vůbec nic. Málokdo ale ví, že hřiště má i svá tajemství.“

Režie PLAY se ujal Maksim Komaro z Finska, který již se souborem před dvěma lety připravil inscenaci Slapstick Sonata. Představení je plné pozemní i závěsné akrobacie, žonglování a tance, živé hudby a skoků z ruské houpačky. Na té se akrobaté učili skákat speciálně kvůli tomuto představení. Je to pro soubor nová cirkusová disciplína, kterou piluje s artisty z Francie. S akrobatickou disciplínou si pohráli po svém, čímž dostáli názvu hry.

Nedílnou součástí představení je živá hudba v podání Jana Balcara, který nejen hraje na tradiční nástroje jako klávesy a kytaru, ale také si hraje se vším možným, co spíše než z koncertních sálů známe z pískovišť a dětských koutků.

Reprízy představení PLAY jsou naplánovány na 14. a 15. dubna, 23. a 24. května a 21. a 22. června 2014.


zdroj zprávy: Kristýna Milaberská