Zpráva

D21 odpremiéruje další autorskou inscenaci, tentokrát „o Benešovi“
vydáno: 20.3.2023
Pražská nezávislá scéna Divadlo D21 se po dvou letech vrací ke spolupráci, která stála za úspěchem inscenace EMIL ČILI O HÁCHOVI. Ta loni získala prestižní Cenu Marka Ravenhilla (pro nejlepší inscenaci současného textu). Osvědčenou tvůrčí dvojici Jakub Vašíček & Tomáš Jarkovský opět doplní scénograf Karel Czech a hudebník Daniel Čámský.

„Dvacet let po pádu komunismu bylo v českých zemích 63 ulic a náměstí pojmenovaných po Edvardu Benešovi. Je to moc nebo málo…?”
Jakub Vašíček, režisér


Dva roky poté, co vznikla oceňovaná inscenace o Emilu Háchovi, se tvůrci vrací do tematicky spřízněných vod soudobých českých a evropských dějin. Jak název napovídá, BENEŠŮV POSEL bude na „EMILA“ lehce navazovat... Oním Benešem v názvu není nikdo jiný než druhý československý prezident a diplomat Edvard Beneš, jeho poslem pak ministr sociálních věcí Jaromír Nečas. Zahajovací zkouška proběhla ve čtvrtek 2. března, premiéra se uskuteční 3. dubna, dalo by se tedy říci, že projekt vzniká v rekordně krátkém čase. V hereckém obsazení se kromě členů souboru – Petra Pochopa v roli Edvarda Beneše, Hany Mathauserové, Ivany Huspekové (dříve Machalové) – a Daniela Čámského, objeví také vzácný host. V roli klíčové postavy „Mnichovské dohody“ Jaromíra Nečase hostuje poprvé v historii D21 člen činohry Národního divadla Ondřej Pavelka.

„Dva týdny před Mnichovem jsem byl zavolán prezidentem Benešem z jeho úřadu. Vzpomínám si, jak jsem byl šokován naším rozhovorem při této příležitosti a trvalo několik minut, než jsem se vzpamatoval.“
Jaromír Nečas


S poněkud kontroverznějším a na posouzení výrazně složitějším tématem než posledně se dramaturg a autor Tomáš Jarkovský s režisérem Jakubem Vašíčkem potýkají zodpovědně, ale také se svým nezaměnitelným smyslem pro humor. Jak vyplývá z příprav i ze zkoušek, obě inscenace bude mnohé spojovat, na rozdíl od EMIL ČILI O HÁCHOVI se s ohledem na omezené historické prameny tentokrát ale dočkáme větší dávky fikce.

Inscenace je, opět zcela příznačně, druhou premiérou letošní sezóny s podtitulem AMPUTACE SRDCE a jedná se o vůbec první divadelní zpracování tzv. Nečasovy mise, tedy cesty tehdejšího ministra Jaromíra Nečase s Benešovými instrukcemi do Paříže coby předvoj Mnichovské dohody.

„Tento plán reálný nebyl, vzhledem k tomu, že nebylo možné předpokládat, že by Hitler přistoupil na takové požadavky. S malým územím by měly do Německa odejít až dva miliony Němců. Plán musel být tajný, protože podle tehdejšího československého právního řádu by šlo o velezradu. Ministru Nečasovi by mohlo hrozit doživotí, výjimečně až trest smrti, prezidentu Benešovi by mohlo hrozit sesazení z funkce a neměl by možnost znovu se o ni ucházet.“
Jan Cholínský, historik


Lze vytušit, že bez zajímavosti rozhodně nebude ani nový kontext, který příběhu Benešova posla propůjčuje současná mezinárodní politická situace. Divadlo D21 má v plánu doplňovat reprízy inscenace o další doprovodné aktivity jako například dramaturgické úvody, besedy s herci a tvůrci nebo „Barové napojení“. Poslední jmenované je novinkou v nabídce divadla a jedná se o neformální setkání všech účastníků představení po jeho skončení na baru, jehož hlavním účelem je sdílení a prodloužení diváckého zážitku.

BENEŠŮV POSEL
Autoři: Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček

Hrají: Ivana Huspeková, Hana Mathauserová, Daniel Čámský j.h., Ondřej Pavelka j.h., Petr Pochop
Režie: Jakub Vašíček
Dramaturgie: Tomáš Jarkovský
Scéna a kostýmy: Karel Czech
Hudba: Daniel Čámský

Premiéra: 3.4. 2023 v Divadle D21
Reprízy do konce sezóny: 4. 4., 27. 4., 8. 5., 8. 6.


https://www.divadlod21.cz/

zdroj zprávy: Kristýna Čepková