Zpráva

Divadelní adaptace legendární hudební pohádky
vydáno: 22.11.2016
Premiéra divadelní adaptace slavného hudebního filmu Šíleně smutná princezna je v divadle Studio DVA naplánována již na tento pátek 25. listopadu. V hlavních rolích se v režii Šimona Cabana představí Berenika Kohoutová a Jan Cina. Coby rádci se objeví Bob Klepl a Jan Kraus, který se na divadelní prkna vrací po mnoha letech. Diváci se dále mohou těšit na Danielu Kolářovou či Annu Šiškovou v roli chůvy nebo na krále Ladislava Freje, Miloslava Mejzlíka či Oldřicha Navrátila a mnoho dalších.

Příběh prince a princezny ze sousedních zemí, kteří mají na přání svých otců a jejich rádců uzavřít sňatek, ale rozhodnou se sami si vybrat partnera, natočil v roce 1968 Bořivoj Zeman. Velkou popularitu filmu zajistilo i herecké obsazení v čele s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. Berenika Kohoutová o své roli říká: „Šíleně smutná princezna není klasická. Je to taková normální holka. Helena Vondráčková ji hrála úžasně vtipně. Já tu pohádku znám nazpaměť, je má nejoblíbenější. Hlavně se těším na zpívání nádherných písniček.“ Podobný vztah k filmové předloze má i představitel prince Jan Cina: „Vždycky jsem chtěl být jakákoli postava ze Šílenky. Chtěl jsem tam žít, být. Přijdu si jak malé dítě, které si bude hrát na svou nejoblíbenější pohádku.“

Režisér a scénograf Šimon Caban v rámci divadelní adaptace pokračuje v linii modernizované pohádky a minimalistickém duchu nastaveném filmovou předlohou. „...pracujeme hodně filmově, režijně a významově. Máme štěstí, že s námi spolupracuje i Jan Fischer, a tak jsme mohli zcela v duchu původního scénáře rozepsat postavu chůvy,“ pochvaluje si Caban spolupráci se synem Ivo Fischera, textaře písní původní filmové předlohy a dodává: „Každé představení musí mít rytmus a tempo. A hudba je pro mne nejvyšší nositelkou emocí. Emoce a rytmus nemohou v žádném jevištním díle chybět.“ Filmovou hudbu, která bude využita i v představení, složil tehdy teprve sedmnáctiletý Jan Hammer, jeden ze světově nejproslulejších českých hudebníků současnosti. O hudební nastudování a nové aranže se postaral skladatel, aranžér a dirigent Kryštof Marek.

Šíleně smutná princezna se 25. listopadu vrací na Václavské náměstí po dlouhých 48 letech. Filmová premiéra pohádky, která v návštěvnosti předčila i Tři oříšky pro popelku, se totiž konala v roce 1968 ve slavném kině Blaník na Václavském náměstí, v místě, kde se dnes nachází divadlo Studio DVA.

zdroj zprávy: Tomáš Přenosil