Zpráva

Divadlo FESTE přiveze z Ukrajiny Žal. Inscenaci o smutku, nenávisti, válce, depresi i úzkostech - a především o mladých…
vydáno: 25.4.2024
Divadlo FESTE uvádí mezi 13. a 29. dubnem „veřejné zkoušky” inscenace Žal (na území okupované Ukrajiny). Inscenace se zde nejen zkouší, ale i vzniká, a to cestou dokumentárního divadla – díky rozhovorům s místními, ale i událostem, které divadlo na své cestě prožívá. Výsledný tvar, ve kterém jevištní prostor ovládnou dvě ukrajinské herečky, budou moci diváci spatřit už 30. dubna od 19.00 v brněnském spolku Vesna.

FESTE se v současné divadelní sezóně zabývá především mladými, dospívajícími a teenagery. Tímto směrem se vydává i jeho současná dramaturgie – včetně volby témat, která podle divadla mají být diskutována, odhalována, prezentována, a hlavně i řešena. V inscenaci Žal se Divadlo FESTE zabývá problémy těch později narozených, včetně jejich úzkostí a depresí – a to skrze optiku ukrajinských mladých, kteří se přímo či nepřímo ocitli ve válce.

„Když vidíme kolem sebe, nebo v médiích válku, vidíme utrpení dospělých. Vidíme dospělé, kteří mluví o válce. Tato inscenace se pokouší dát hlas také dětem, které ztrácejí své rodiče a své domovy. Jejich utrpení není menší tím, že jsou děti,“ vzkazuje divákům z Ukraijny ředitel divadla FESTE a režisér inscenace Jiří Honzírek.

Projekt začal svou obsahovou stránku „sbírat“ na začátku dubna, kdy divadlo společně se spolkem Vesna uspořádalo workshopy pro teenagery a jejich rodiče. Zde se o problémech, včetně těch psychických, mluvilo otevřeně a „stavební materiál“ v podobě přepisu anonymizovaných rozhovorů si s sebou Divadlo FESTE vzalo na Ukrajinu, kam se společně s dalšími českými divadly vydalo v rámci Festivalu vzájemnosti. Další obsah, ale i forma inscenace, posléze začaly vznikat v Černihivu, Žitomiru, ale i Kyjevě a dalších ukrajinských městech.

Na premiéře, která se bude konat 30. dubna od 19.00 v brněnském spolku Vesna, budou moci diváci vidět dvě ukrajinské herečky, které se kvůli tvorbě Žalu na Ukrajinu s divadlem vydaly: Marii Tatarynovou a Darinu Novakovou. Obě jsou ukrajinské rodačky a do České republiky uprchly na začátku ruské vojenské agrese na Ukrajině v roce 2022.

Ačkoliv se inscenace bude odehrávat primárně v ukrajinském jazyce, a je tudíž plně přístupná ukrajinskému publiku, ani český divák nezůstane bez Žalu. Celé představení bude doprovázeno českými titulky, které budou promítány souběžně s akcí odehrávající se na jevišti.

Vstupenky mohou diváci pořídit tradičně přes portál GoOut.cz.

Anotace: Žal je všudypřítomný. Žal je nedílnou součástí našich životů. Žal v nás dokáže rozdmýchat širokou škálu emocí, ale i jejich, mnohdy protichůdných, projevů: Hněv, strach, pláč, třes, řev, nemožnost vydat ani hlásku, či hlad po pomstě. Jak ale žal vzniká? Když vás opustí láska, když nemáte kam a za kým jít, nebo když dospíváte a musíte utéci z domova. Třeba před válkou... Divadlo FESTE v inscenaci Žal mapuje dokumentární formou duševní život mladých a dospívajících Ukrajinců, kteří se ze dne na den ocitli v konfliktu, který mění chod dějin…

zdroj zprávy: Štěpán Chalupa