Zpráva

Divadlo Kalich otevře svou letní scénu a připraví Hvězdné léto pod žižkovskou věží
vydáno: 30.11.2018
Na pestrý repertoár, atraktivní herecké obsazení a na vysoký divácký komfort především sází nová letní scéna Divadla Kalich, kterou vybuduje producentská společnost Hamlet Production ve spolupráci se společností Tower Park Praha v prostorách pod žižkovskou televizní věží v Mahlerových sadech na Praze 3.

Lokalita, pohodlně dostupná osobní dopravou (s možností parkování) i MHD, se nachází v rozlehlém parku, jenž přirozeně vytvoří malebný foyer. Usazení hlediště v zapuštěném prostoru pod věží divákům zaručí výbornou akustiku, velká elevace jednotlivých řad spolu s osovým posunem sedadel zase dobrý výhled na jeviště.

Naprosto unikátní je systém rychlého zastřešení, kterým bude nová pražská letní scéna vybavena pro případ deště. Díky němu bude možné operativně skrýt pod střechu celé hlediště o kapacitě bezmála 600 míst. Návštěvníci se tak nemusí obávat, že představení nedokoukají kvůli nepřízni počasí. Co se dalšího servisu pro diváky týče, samozřejmostí bude dostatečná kapacita občerstvovacích barů i kultivovaných toalet.

Okolní park nabízí řadu dalšího vyžití a samotná žižkovská věž coby nejvyšší dominanta Prahy je pochopitelně vyhledávanou turistickou atrakcí. Společně se vstupenkami na přestavení bude možné si zakoupit také vstupenky do observatoře věže s výhodou polovičního vstupného.


letní scéna Divadla Kalich - vizualizace
letní scéna Divadla Kalich - vizualizace


Program prvního ročníku Hvězdného léta pod žižkovskou věží se bude opírat o repertoár pořádajícího Divadla Kalich a jeho spřátelených scén, tedy Divadla v Rytířské, Divadla Palace, Divadla Verze, Činoherního studia Bouře a chybět nebude ani populární představení Caveman. Jelikož se jedná o soubory, v nichž se schází česká herecká špička, vystřídá se na jevišti nové letní scény tolik hereckých hvězd jako nikde jinde. Repertoár je již nyní na www.hvezdneleto.cz.

Hvězdné léto pod žižkovskou věží zahájí 23. června 2019 unplugged koncert písničkáře Tomáše Kluse, o den později uvede Divadlo Kalich premiéru komedie uznávaného kanadského autora Norma Fostera Láska v přímém přenosu s Petrem Čtvrtníčkem, Kristýnou Frejovou a Davidem Suchařípou v hlavních rolích. Poslední představení prvního ročníku je naplánováno na 2. září 2019. Předprodej na celou sezónu nové letní scény bude otevřen 3. prosince 2018 na webu akce www.hvezdneleto.cz i na pokladně Divadla Kalich.

Letní scéna Divadla Kalich věnuje částku 10 Kč z každé zakoupené vstupenky ve prospěch spolku Dobrý skutek. Ten cíleně podporuje spoluobčany, kteří se ocitli ve složité životní situaci a bez pomoci druhých se v dané chvíli neobejdou. Více o spolku Dobrý skutek na www.dobryskutek.cz/.

ROZHOVOR S PRODUCENTEM MICHALEM KOCOURKEM

Co vám bylo impulsem k projektu nové letní scény?
Jak tomu docela často bývá, na začátku stála náhoda. Myšlenku na letní scénu Divadla Kalich jsem sice nosil v hlavě už několik let, ale přiznám se vám, že jsem se zároveň od ní sám zrazoval, a to ze dvou důvodů. Jednak jsem nemohl najít prostor, který by odpovídal všem mým nárokům, a jednak běžná sezóna Divadla Kalich je už tak dost náročná, o letních prázdninách navíc pravidelně zkoušíme novinkovou muzikálovou inscenaci, takže jsme poměrně dost vytížení. Nicméně dneska jsem rád, že prostor přesně dle našich představ máme.

Čím vás tedy zaujal?
Pro letní divadelní scénu nabízí všechny přednosti, jaké si jen můžete představit. Je nedaleko centra, pohodlně dostupný veřejnou i osobní dopravou, nachází se v parku, který je příjemným odpočinkovým prostorem a vytvoří návštěvníkům unikátní foyer. Samotná věž může být pro diváky samozřejmě dalším lákadlem, proto jim také nabízíme ke vstupenkám na představení možnost využít výhody polovičního vstupného do observatoře věže.

A vlastní divadelní scéna?
Té se věnujeme už déle než rok. Díky zapuštění v prostorách pod věží bude mít dobrou akustiku, při koncipování hlediště jsme dbali na výbornou viditelnost a pohodlí, v projektu je pochopitelně myšleno i na dostatečný počet barů a kultivovaných toalet. Nicméně největší radost jsem měl, když se nám podařilo vymyslet funkční princip rychlého zastřešení hlediště. To je opravdové unikum. Diváci se tak nemusí obávat, že představení nedohrajeme kvůli dešti a budou ochuzeni o zážitek.

Novou letní scénu prezentujete jako komfortní. Je to pro vás tak důležité?
Myslím, že slovo komfortní není v tomto případě přehnané. V prostorách pod věží jsem viděl v duchu divadlo hned na první pohled a jakmile jsme tomuto projektu začali dávat konkrétní obrysy, nabalovala se jedna výhoda za druhou. Každopádně kvalita péče, kterou budeme moci divákům garantovat, pro mě důležitá opravdu je. Abych byl upřímný, do nějakého polovičatého řešení bych nešel. Kdybych nemohl divákům poskytnout servis, jaký podle mého přesvědčení mají dostat, nebavilo by mě to.

Jak byste představil repertoár Hvězdného léta pod žižkovskou věží?
Jelikož jde o letní scénu Divadla Kalich, základem programu budou úspěšné činoherní komedie z našeho repertoáru, plus jsme přizvali spřátelená divadla, s nimiž spolupracujeme, a tak je rádi při této příležitosti představíme. Ve všech případech jde o inscenace s prvotřídním hereckým obsazením, takže tu máme ještě jedno nej – tolik uznávaných hereckých jmen na žádné jiné letní scéně nenapočítáte. Název "Hvězdné léto pod žižkovskou věží" tedy odkazuje nejen k hvězdám nad hlavami diváků, ale i k těm na jevišti. A ve všech případech jde také o inscenace, které mi žánrově pasují k představě prázdninové pohody. Každou sezónu letní scény bychom chtěli otevřít premiérou, tou letošní bude komedie vyhlášeného kanadského autora Norma Fostera Láska v přímém přenosu s Petrem Čtvrtníčkem v hlavní roli. Jedná se o jeden z nejoriginálnějších komediálních textů, jaké jsem za poslední léta četl... Prostor budou dostávat také akustické koncerty písničkářů. Dramaturgie se bude určitě stále vyvíjet. Výhledově bych ji viděl jako festival toho nejlepšího, co se na pražské divadelní scéně v odpovídajícím žánru za danou sezónu urodilo.

Z každé zakoupené vstupenky na letní scénu věnujete 10 Kč ve prospěch spolku Dobrý skutek. Proč jste se k takovému kroku rozhodl?
Protože jsem zvyklý vracet, pokud sám od osudu dostávám. Celý život si uvědomuji, že nic není zadarmo, a snažím se tím řídit. Tak proč nepomoct lidem, kteří naši pomoc potřebují, protože třeba neměli tolik štěstí, co mají ostatní. A spolek Dobrý skutek je pro nás garancí, že obdržená částka transparentně podpoří konkrétní lidi v nouzi.

Novinky sezóny v programu Hvězdného léta pod žižkovskou věží

Vedle osvědčených komediálních hitů z repertoáru zúčastněných divadel uvede první ročník Hvězdného léta pod žižkovskou věží i několik novinek sezóny.
Premiérou prvního ročníku Hvězdného léta pod žižkovskou věží je komedie Divadla Kalich Láska v přímém přenosu.

Norm Foster: LÁSKA V PŘÍMÉM PŘENOSU (Divadlo Kalich)
režie: Roman Štolpa, obsazení: Petr Čtvrtníček, Kristýna Frejová, David Suchařípa, Ivana Korolová / Michaela Tomešová ad.
premiéra: 24. června 2019
Norm Foster je nejhranější a nejúspěšnější kanadský divadelní autor všech dob. Napsal přes 50 her, které se každoročně dočkají více jak 150 premiér po celém světě. Komedie Láska v přímém přenosu je jednou z jeho nejslavnějších her. Svou originální stavbou připomíná povídkový film. Šest příběhů se odehrává během jednoho večera v jednom menším městě. V prvním z nich dostane manželský pár zaplaceno za sex v přímém rozhlasovém přenosu. V jiném musí rocková hvězda odolávat svodům sotva zletilé fanynky. V dalším zjišťuje majitel striptýzového podniku, jak je těžké propustit neschopnou striptérku… Osudy jednotlivých postav, o které se dělí pět herců, se čím dál víc prolínají a zápletka se vrství.


Druhou hlavní novinkou prvního ročníku Hvězdného léta pod žižkovskou věží je inscenace Divadla v Rytířské Čas pod psa.

Brigitte Buc: ČAS POD PSA (Divadlo v Rytířské)
režie: Jakub Nvota, obsazení: Tereza Kostková, Máša Málková, Eva Josefíková, Pavel Nečas / Karel Zima
premiéra: 12. dubna 2019
Náhodné setkání tří žen: zaměstnané matky se starostmi o rodinu, frustrované ženy pod prášky, které zapíjí Armagnacem, a mladé prodavačky v obchodě s prádlem. Všechny tři, každá více méně na konci svých sil, se náhodně setkají v zadní místnosti jedné pařížské kavárničky, kam jsou nuceny se uchýlit před nepřízní počasí a kde jsou posléze nuceny nedobrovolně strávit celou noc. To vše pod "dohledem" místního číšníka, ironika a nepřítele žen. Čas pod psa je výborná komedie, v níž autor velmi citlivě zpracoval do komických situací vážné okamžiky, které všichni velmi dobře známe z reality života.


Další novinky sezóny na prvním ročníku Hvězdného léta pod žižkovskou věží:

Jana Ryšánek Schmiedtová, Michaela Doleželová: VZPOURA NEVĚST (Divadlo Palace)
režie: Michaela Doležalová, obsazení: Zuzana Slavíková, Daniela Šinkorová, Dana Syslová, Miluše Bittnerová, Ludmila Rašilovová, Michaela Seinová / Natálie Tichánková, Richard Trsťan
premiéra: polovina června 2019
Láska je láska, ale řízek je řízek. Vítejte v agentuře Beremese.cz – tradice, profesionalita, pozitivní reference! Budete-li se vdávat, nesmíte zapomenout na nic důležitého: sladit kytici s kravatou ženicha, objednat koláčky a hlavně získat duševní klid a vyrovnanost. Pět žen ve věku od 19 do 70 let a jeden muž se sejdou ve svatební agentuře, aby se připravili na svůj velký Den. Jejich touhy, očekávání a životní osudy vytvářejí vynikající platformu pro bláznivou komedii na téma žena x muž, manželství x svoboda. Komediální příběh o předsvatebním hledání sebeúcty, napsaný ženami nejen o ženách a nejen pro ženy, kterým se prolínají herečkami interpretované retro i současné hity.

René Heinersdorff: PLNOU PAROU (Divadlo Palace)
režie: Petr Svojtka, obsazení: Lenka Vlasáková, Miroslav Etzler, Jan Dolanský, Petra Horvátová / Alena Doláková, Richard Trsťan
premiéra: 19. ledna 2019
Sauna osamělého luxusního wellness hotelu, tajná pracovní a milostná schůzka, touha po dítěti a potřeba sponzorského daru, to jsou atraktivní ingredience pro brilantní komedii plnou záměn a zmatků, která ale končí laskavým smířením.

Claude Magnier, Mélanie Guillaume, Jean Franco: LADY OSKAR (Divadlo Kalich)
režie: Jana Paulová, obsazení: Jana Paulová, Ladislav Hampl, David Suchařípa, Denisa Pfauserová / Leontina Hromádková, Vendula Fialová, Jan Kříž, Barbora Vyskočilová / Marie Křížová
premiéra: 1. listopadu 2018
Kdo by neznal Oskara, kultovní filmovou komedii, jeden ze skvostů ve filmografii Louise de Funése! Film byl natočen dle velmi úspěšné francouzské divadelní hry, která posloužila jako předloha i pro současnou komedii Lady Oskar, tedy modernizovanou verzi, která tentokrát dává velkou hereckou příležitost v hlavní roli ženě – komičce. Po podnikateli Bertrandovi tedy nyní přichází Clara Barnier, stejně rázná podnikatelka, matka, šéfová i manželka, jíž nic na světě nezlomí… kromě její vlastní rodiny! Vděčné výzvy, kterou nabízí hlavní role, se chopila jedna z nejpopulárnějších komediálních hereček u nás Jana Paulová, pro níž se Lady Oskar stala režijním debutem.

Éric Assous: ŠŤASTNÝ VYVOLENÝ (Divadlo Verze)
režie: Thomas Zielinski, obsazení: David Matásek, Linda Rybová, Jana Janěková ml., Igor Chmela, Matouš Ruml
premiéra: 1. listopadu 2018
Moderní francouzská salonní komedie se skvělými dialogy. Čisté herecké divadlo. Manželé Greg a Melanie pozvali svého kamaráda Jeffa na večeři. Jeffova bývalá přítelkyně Charlie, kterou pět let neviděl, se má vdávat a za svědka si vybrala Melanii. Shodou okolností se Charlie se svým vyvoleným objeví na společné večeři. Charlie ho miluje, ačkoliv své přátele předem varuje, že je "trochu jiný". Jak moc jiný? Nechte se překvapit.



zdroj zprávy: Jaroslav Panenka

Další zprávy