Zpráva

Divadlo Orfeus uvádí dílo básníka Ivo Vodseďálka
vydáno: 16.5.2017
Nová premiéra divadla Orfeus, koncipovaná jako literární večer, přináší divákům výběr z díla básníka a výtvarníka, představitele českého undergroundu, Ivo Vodseďálka. Představení, které tematicky i formou navazuje na dlouhodobou dramaturgii krytového divadla, bude poprvé uvedeno 23. května od 19 hodin.

Ivo Vodseďálek (*1931) je v širším povědomí znám především jako autor takzvané „trapné poesie“ spojované se vznikem fenoménu později nazývaného český underground. Od počátku je pro jeho práci charakteristický smysl pro vážné polohy i surrealismem zabarvený jemný humor. Francouzský surrealismus ve své krystalické podobě patří ostatně k tomu nejdůležitějšímu, s čím básník celoživotně souzní. Tento niterný vztah je zosobněn magickou postavou André Bretona, na jehož legendární výrok navazuje výkřikem „Poesie bude trapná nebo nebude vůbec!“

Autor se však řadí spíše k solitérům, jejichž tvůrčí práce se odehrávala na okraji či paralelně s touto sférou. Začíná tvořit na přelomu čtyřicátých a padesátých let, a to ve dvou hlavních liniích. Jeho literární práce je totiž od samého počátku vyvažována potřebou vyjádřit se i obrazem. V poezii, povídkách i kolážích reaguje na absurditu, kýčovitost a směšnost doby, která provokuje jeho fantazii k překvapivým literárním i obrazovým sdělením. Již tehdy tak vzniká i obsáhlý soubor koláží, kterým se autor věnuje průběžně až do současnosti. Přátelství s Egonem Bondym, Honzou Krejcarovou a Mikulášem Medkem z té doby bylo impulsem ke vzniku samizdatové edice Půlnoc.

Výběr divadla Orfeus čerpá především z textů let osmdesátých, s občasnými přesahy před i za toto období. I v tomto případě se jedná o čas naplněný neutuchajícím básníkovým zkoumáním každodennosti. Ta je nahlížena z perspektivy všudypřítomné banálnosti a komentována s charakteristickým jemným humorem. Situace všedních dní shrnuje autor v brilantní zkratce a zhmotňuje tak samu esenci uplynulé doby se vší její kontroverzí a absurditou.

Divadlo Orfeus, nebo také krytové divadlo, jak je pro svůj prostor příznačně nazýváno, uvádí literární večer již jako třetí premiéru po nedávné smrti principála Radima Vašinky, který divadelní soubor založil jako typickou „malou scénu“ či „divadlo malých forem“ 60. let blížící se k absurdnímu divadlu francouzského původu.

Realizace představení byla iniciována dlouholetou členkou souboru Honzou Lukeš, dcerou Iva Vodseďálka, která se ujala i režie četby literárních textů, dramaturgii pak převzala Irena Hýsková.
Repertoár divadla a další termíny uvedení inscenace naleznete na webových stránkách divadla www.orfeus.cz.

Ivo Vodseďálek: Jalový je výklad dějin, bez mé vlastní osoby…
premiéra: 23. května 2017, 19:00
režie: Jana Lukeš
dramaturgie: Irena Hýsková
hrají: Dorota Tylová, Jan Vaculík, Kamil Kessler

zdroj zprávy: Jiří Sládeček