Zpráva

Divadlo Tramtarie uvede premiéru inscenace Madisonské cesty
vydáno: 3.3.2020
Divadlo Tramtarie uvede po autorské komedii Poslední noc s Claudií a životopisném dramatu Cílová rovnika Nikiho Laudy třetí premiéru sezony 2019/2020, kterou je autorské milostné drama Madisonské cesty. Autorem tohoto divadelního textu a zároveň režisérem je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. V hlavních rolích se představí Dominika Hrazdílková, Tereza Toth Čápová a Marek Zahradníček. Premiéra se uskuteční 6. března 2020.

Kontext
Výraznou dramaturgicko-režijní linií Divadla Tramtarie jsou dlouhodobě autorské inscenace. V této divadelní sezoně se jedná již o třetí autorský titul v řadě. Zatímco doposud jsme si autorskou tvorbu Vladislava Kracíka spojovali zejména s úspěšnými komediemi, Madisonské cesty budou vztahovým a milostným dramatem, které našlo svou inspiraci ve slavném příběhu a je jeho volným pokračováním. Není to však zdaleka poprvé, kdy se Kracík režijně odklání od žánru komedie a pouští se do tématu komplikovaných vztahů. Takovými inscenacemi v Divadle Tramtarie jsou například Velký Gatsby nebo Na Větrné hůrce.

Obsah
Smrt osamělé farmářky svádí dohromady její dvě rozhádané dcery, které se po letech opět setkávají, aby vyřídili matčinu pozůstalost. Zatímco Carol žije volnomyšlenkářským životem ne zcela úspěšné hudebnice, učitelka Michel je naopak svědomitá manželka a matka dvou dětí. Zatímco se obě snaží co nejrychleji vyřešit rodinné záležitosti tak, aby se opět mohly vydat každá svým směrem, objevují ve staré truhle jedno velké rodinné tajemství. Jeho náhodné odhalení pak rozpoutá kolotoč postupného vyplavování celé řady dalších utajovaných skutečností, kterými, jak se brzy ukáže, je jejich rodný dům prostoupen. A nejen on, ale veškeré vztahy v něm. Všechny události, které nastanou, si nikdo nepřál. Ale nebýt toho, nemohlo by se začít znovu a lépe...
Cesty vedoucí do Madisonu jsou plné překážek, které ale někdy musíme podstoupit, abychom došli k lásce, sebepochopení, porozumění blízkým i odpuštění.

Inscenace
Madisonské cesty jsou inscenací o lásce. O lásce v mnoha nečernobílých, uvěřitelných podobách, které můžeme zažít a pravděpodobně jsme již zažili. V centru dění jsou vztahy, které jsou někdy humorné, jindy vážné, někdy rozumné stejně tak, jako jindy směšné či naprosto bláznivé. Zkrátka takové, jaké nám přináší život prost všech „hollywoodských“ příkras.

„I díky tomu jsme tentokrát volili střídmé jevištní prostředky a efekty, abychom akcentovali prostor pro herecké umění hlavních představitelů. Výsledkem je něžná inscenace, která diváky dojme stejně tak, jako je rozesměje a snad i dovede k zamyšlení,“ říká ředitelka divadla Petra Němečková.

„V našem příběhu jsou na prvním místě vztahy na různé způsoby. Tedy nejen vztah partnerský, ale také sesterský nebo vztah mezi rodiči a dětmi. A žádný z jmenovaných vztahů zde není jednoduchý nebo snadno definovatelný. Naše hra je o tom, že život zkrátka nemá jasné klíče, jak co řešit, a že je to vlastně dobře, i když to nakonec může dopadnout všelijak,“ přibližuje Vladislav Kracík, režisér inscenace.

Tvůrčí tým
Režisérem inscenace a zároveň autorem textu je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Dramaturgem je hostující Martin Fahrner, jinak dramaturg šumperského divadla. Autorem scény a kostýmů je Hynek Petrželka (Velký Gatsby, Prostři mě!). Do Tramtarie se po dlouhé době vrací hudebník Matouš Hekela, jeden ze zakládajících členů Divadla Tramtarie. V rolích Michel a Carol se představí Dominika Hrazdílková a Tereza Toth Čápová. Postavu Roberta Kincaida ztvární Marek Zahradníček. V dalších rolích se představí Miroslav Černý, Petra Konev Čiháková a hostující Jan Ťoupalík, člen činohry MDO. Fotografie do inscenace vytvořil úspěšný divadelní fotograf Michal Hančovský, o voiceovery se postarali herci ze spřátelených divadel, jmenovitě Helena Čermáková z Městského divadla Zlín a Dušan Urban z Divadla Petra Bezruče v Ostravě.
.