Zpráva

GISELLE v Městské knihovně
vydáno: 23.9.2021
Dříve soubor spojující amatérské tanečníky s profesionálními, nyní soubor již pouze tanečníků, kteří mají vystudovanou konzervatoř, z nichž někteří tančí v oblastních divadlech nebo i v ND, uvádí tuto inscenaci 4. prosince 2021 od 16:30 hodin v Městské knihovně v Praze. Tančí Šárka Holečková (Giselle), Andrzej Janczura (Albert) a další.

Balet o dvou dějstvích, který vznikl v době vrcholného romantismu, měl premiéru 28.6.1841 v Pařížské opeře. Tehdy se v hlavních rolích představili Charlotta Grisi a Lucien Petipa.

Víly jako oběti nešťastné lásky, které vyjadřují svou převahu nad zlem zrady, čistá venkovská dívka Giselle, která je svým milým zrazena, ale i záchrana života viníka oné zrady, která vede k nutnosti nést zodpovědnost za to, co způsobil. Tímto, stejně jako svou myšlenkou, že zmařená krása „hozená do tmy“, je krásou svítící ve tmě, tento balet zasáhl autorku projektu Šárku Holečkovou, představitelku role Giselle.


Šárka Holečková: „Vystudovala jsem státní Taneční konzervatoř. Již v roce 2015 jsem povolala k nastudování tohoto baletu skupinu baletních amatérů a jednoho profesionálního tanečního partnera. Tento poloprofesionální soubor uváděl Giselle po více jak tři roky charitativně, především v domovech seniorů pro potěšení nejen své, ale i těch, kteří si do divadla již nedojdou. Později se ujali účinkování v Giselle již všichni tanečníci profesionální, se kterými jsem Giselle uvedla v malých, pražských divadlech. Někteří tanečníci z tohoto souboru včetně mne rádi pokračují i v jiných, neziskových představeních pro seniory. Tato Giselle uváděná nyní v Městské knihovně však nabízí prostor pro profesionálnější ztvárnění.“

Zisk z představení bude použit na provoz spolku Giselle, z.s., který se primárně zabývá neziskovými baletními představeními v domovech seniorů.

Více informací
https://baletni-predstaveni-giselle.webnode.cz/

4. 12. od 16:30 v Městské knihovně v Praze
(Mariánské náměstí 1, Praha 1 - stanice tram či metra A - Staroměstská)
Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Městské knihovny v Praze každý všední den od 14 do 20 hod. on-line prodej www.mlp.cz/akce.

A také na Ticketportal: on-line prodej https://www.ticketportal.cz/event/GISELLE-Adolphe-Charles-Adam
.

Další zprávy