Zpráva

Herci MDP nastudují hru Otec francouzského dramatika Floriana Zellera
vydáno: 5.9.2017
V Městských divadlech pražských začalo zkoušení první listopadové premiéry. V Divadle Rokoko nastuduje Petr Svojtka hru současného francouzského dramatika Floriana Zellera Otec. Ta odráží dopad Alzheimerovy choroby nejen na pacienta, ale i na jeho nejbližší. Inscenaci diváci poprvé uvidí 4. a 6. listopadu. V hlavní roli se představí Jan Vlasák, jeho dceru ztvární Veronika Gajerová.

Hru Otec napsal francouzský dramatik Florian Zeller. „Je to výjimečný autor mladší generace a jsem moc rád, že ho v Praze uvedeme jako první, navíc ho představíme hrou, kterou považuji za jeho nejlepší,“ vysvětluje režisér Petr Svojtka. V Divadle Rokoko budou moci diváci takřka na vlastní kůži zažít, jaký vliv má Alzheimerova choroba na jednotlivce a jak ovlivňuje život jeho blízkých. „Hra je pozoruhodná tím, že na dění nazírá očima nemocného. Diváci pocítí, jaké to je, když člověka zasáhnou výpadky paměti, když nepoznává své blízké, svůj domov, když se stává zmatenějším a ztracenějším. Také budou konfrontováni s tíživou situací jeho dcery, která se na jedné straně chce o otce starat, zároveň však nehodlá rezignovat na vlastní život,“ přibližuje Petr Svojtka.

První čtené zkoušky inscenace Otec se zúčastnily také Michaela Stachová, ředitelka Nadace Taťány Kuchařové − Krása pomoci, a zakladatelka Nadačního fondu Seňorina Jarka Švarcbachová. Hovořily o důležitosti osvěty mezi širokou veřejností. „Čím více se o Alzheimerově chorobě a jejích příznacích mluví, tím dříve je možné ji odhalit, protože blízcí nemocného si všimnou změn v jeho chování. Díky včasné diagnóze je pak i práce s pacientem efektivnější,“ říká Michaela Stachová. „Jakákoli osvěta, i prostřednictvím divadelního představení, pomáhá nejen nemocným, ale i těm, kteří o ně pečují. Zjistí, že stejné situace prožívají i jiní, a necítí, že jsou v tom sami,“ doplňuje Jarka Švarcbachová.

V hlavní roli se představí Jan Vlasák, jeho dceru ztvární Veronika Gajerová. V dalších rolích diváci uvidí Aleše Procházku, Terezu Vítů, Zdeňka Vencla a Lenku Zbrankovou. Premiéry se uskuteční 4. a 6. listopadu v Divadle Rokoko.

zdroj zprávy: Zuzana Vernerová