Zpráva

Inscenace Olympia umělecké skupiny OLDstars spěje k derniéře
vydáno: 28.3.2017
Více jak dva roky byla v klubovém sklepním divadle H2O uváděna inscenace Petra Smyczka a Marcely Magdové Olympia, která je součástí nové dramaturgické linie umělecké skupiny OLDstars, jež se zaměřuje na současnou ruskou dramatiku. Poslední dvě uvedení se uskuteční 1. a 2. dubna 2017.

Autorka Olja Muchinová je v Čechách známá především díky překladateli Leoši Suchařípovi, který její hru Táňa – Táňa, jež je parafrázi Čechovova Racka, přeložil a předal režiséru J. A. Pitínskému. Ten ji v roce 1997 uvedl Divadle Na zábradlí v hlavní roli se Zuzanou Bydžovskou a Karlem Dobrým.

Muchinová hru napsala na zakázku pro moskevské Divadlo Petra Fomenka, s nímž dlouhodobě spolupracuje. Dramaturgyně OLDstars Marcela Magdová hru poprvé zhlédla ve scénickém čtení na Festivalu mladé dramatiky Ljubimovka, kde se seznámila s autorkou a rozhodla se hru přeložit a pokusit se o uvedení v Čechách. V Olympii Muchinová popisuje divoká 90. léta, která Rusku přinesla svobodu, ale také chaos. Na pozadí společenské proměny v období Perestrojky a jelcinovského Ruska vypráví příběh dvojice dospívajících hrdinů, nadějného sportovce Aljoši a baletky Larisy, který se nápadně podobá Romeovi a Julii, avšak s tím rozdílem, že jejich rodiny nebojují na kordy, ale penězi a vlivem.

Hra je i výborně obsazena. Těšit se můžete na Václava Matějovského, jenž se pravidelně objevuje v seriálu Ulice, ruskou rodačku Elizavetu Maximovou, absolventku Katedry činoherního herectví pražské DAMU, kterou jste v poslední době mohli vidět například v seriálech Polda či Trpaslík a nově také v třídílné sérii České televize Spravedlnost. V inscenaci se představí i divadelně ostřílení kolegové jako herečka Kateřina Březinová, Alexandr Minajev či někdejší dětská filmová hvězda Žaneta Tomášková, známá ze sedmdesátých a osmdesátých let z filmů a televizních inscenací jako Lucie postrach ulice.