Zpráva

Iokasté – česko-slovenskou inscenaci uvidí diváci v portugalském Portu a na dalších festivalech
vydáno: 9.2.2023
Městská divadla pražská uvedla v listopadu 2022 v koprodukci se Slovenským komorním divadlem v Martině inscenaci Lukáše Brutovského Iokasté. Moderní verzi klasického mýtu o toxické maskulinitě od Sofokla po Donalda Trumpa. Příběh královny na pozadí střetu antiky se současností. Nyní se vydává na festivaly doma i v zahraničí.

Královnu, která si po vzoru antických tragédií užila utrpení na několik životů dopředu, hraje významná slovenská herečka Jana Oľhová. Ztvárňuje osud i úděl ženy, jež byla vždy na okraji zájmu mužů a v divadelním světě i autorů. Jejím hereckým partnerem a mužským protějškem v inscenaci, která je pokusem o feministickou odplatu na tomto mýtu, je člen souboru MDP Petr Konáš.

Při příležitosti premiéry programová kurátorka Komedie Lenka Dombrovská uvedla: „Text Lukáše Brutovského je jevištní básní plnou metafor a paralel. Vypráví o antice a dnešku, o množství střetů a troše propojení, je vtipný, ale ve své podstatě melancholický.“

Inscenaci Lukáše Brutovského, autora a režiséra v jedné osobě, zdobí dle ohlasů české i slovenské kritiky výkony obou protagonistů, zaujala i výtvarná a pohybová složka inscenace.

Oceněním je pozvání na mezinárodní festival do portugalského Porta, kde bude Iokasté uvedena 24. a 25. února 2023.

Následovat bude květnová série festivalů v Bratislavě, Olomouci, Brně a Ostravě.
Ředitel MDP Daniel Přibyl k festivalovému zájmu o inscenaci dodává: „Koprodukce jsou pro Městská divadla pražská nástrojem, jak dosáhnout na umělecké projekty, které by sama nemohla realizovat. To je případ i Iokasté, při níž se spojily týmy z české a slovenské republiky a vytvořily dramaturgicky exkluzivní inscenaci, které však paralelní uvádění ve dvou divadlech dvou zemí vytvoří dostatečné divácké zázemí. Pozvánky na významné festivaly pak dobře dokládají kvalitu inscenace.“

Iokasté mohou diváci v Praze vidět do konce sezóny již pouze dvakrát, 15. února a 6. března. Od konce dubna totiž bude probíhat v Komedii modernizace zázemí divadla.

Kalendář Iokasté na festivalech:
24. a 25. února Festival FINISTERRA, Porto, Portugalsko
15. 5. Nová dráma Bratislava, Slovensko
18. 5. 20:00 Divadelní Flora Olomouc
19. 5. 20:30 Divadelní svět Brno
30. 5. 18:30 Dream Factory Ostrava

Vstupenky na domácí představení Iokasté je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských, nebo on-line na webu.

zdroj zprávy: Zuzana Maléřová

Další zprávy