Zpráva

Jedno z nejtajemnějších děl světové literatury v Dlouhé
vydáno: 13.11.2021
Druhou premiérou letošní sezony, v níž Divadlo v Dlouhé slaví 25 let své existence, je nová adaptace slavného románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka v režii tandemu SKUTR. V hlavních rolích uvidíte Ondřeje Rychlého (Mistr / Ješua ha-Nocri), Marii Poulovou (Markétka) a Jana Vondráčka (Woland).

Román Mistr a Markétka je jedním z nejtajemnějších děl světové literatury, plný hádanek, symbolů a náznaků. Ocitáme se ve společnosti, která chce stvořit lepšího člověka i lepší svět, místo toho ale stvoří svět plný strachu, jenž se dá zneužít jako zbraň proti všemu, co se vymyká průměru. Ideální místo pro příchod pána temnoty Wolanda s jeho svitou. Tak začíná boj o duši člověka, Mistrův zápas o svobodu slova a velký příběh lásky. To vše v balení absurdních událostí a ďábelsky nevázané legrace. Velikonoční čas propojí moskevský gala ples u Satana s osudem Ješuy Ha-Nocriho a jeho skrytého přítele, pátého prokurátora Judeje, Piláta Pontského. A ďábel se stane překvapivě silou, která pácháním zla vykoná dobro.

„Kdykoliv jsem se zmínil o tom, že připravujeme adaptaci Mistra a Markétky, setkal jsem s jednou ze dvou typů reakcí. Buď se lidé vyděsili, protože to je jejich nejoblíbenější román a neumí si ho představit na jevišti, nebo se zaradovali, protože to je jejich nejoblíbenější román a těší se, že ho uvidí na jevišti. Je to i můj nejoblíbenější román, který jsem četl mnohokrát, vlastně každé prázdniny znovu. Dřív pro mě byla vedle samotného příběhu Mistra a Markétky důležitá především linka Piláta Pontského a Ješuy Ha-Nocriho, po roce a půl co se románem nyní zabývám, mnohem více vnímám dobový kontext. Pochopil jsem, že nazývat Bulgakova magickým realistou mohou jen ti, kdo netuší, jaká situace byla ve dvacátých a třicátých letech v Sovětském svazu. Třeba to, že někdo ze dne na den beze stopy zmizel, bylo zcela běžné,“ říká jeden ze Skutrů Lukáš Trpišovský a dodává: „Doufám, že nikomu román naší adaptací příliš nezkazíme. Nevešlo se do ní samozřejmě všechno, mnozí budou postrádat své oblíbené scény, nejsou tam dokonce ani všechny moje oblíbené scény, a to má představení více než tři hodiny a dvě přestávky.“

K inscenaci vznikly tři řady bonusových audio- a videomateriálů. Videoreportáže z průběhu zkoušení natáčel František Týmal, v podcastové sérii Nikdy se nepouštějte do řeči s neznámými lidmi! vyzpovídali tvůrce inscenace sami herci. Připravujeme ještě čtení z dopisů Michaila Bulgakova a Jeleny Bulgakovové.

Premiéry 16. a 17. listopadu, další nejbližší reprízy jsou plánované na 4., 8. a 29. prosince.

zdroj zprávy: Karola Štěpánová

Další zprávy