Zpráva

Klicperovo divadlo již po 18. uvede festival Čekání na Václava
vydáno: 23.8.2021
Divadelním festivalem Čekání na Václava každoročně tradičně naplno startuje nová divadelní sezona Klicperova divadla v Hradci Králové. Festival je především představením toho nejlepšího, co se narodilo na českých a moravských divadelních scénách. Loňský ročník festivalu byl poznamenán pandemií covid-19 a některá představení byla proto přesunuta do letošního roku. Festival letos nabídne 15 divadelních představení a 2 koncerty. Mezi hvězdné herecké hosty bude patřit například Miroslav Donutil a Zuzana Kronerová nebo Vojtěch a Tatiana Dykovi, hudebními hosty budou Hradišťan nebo Jiří Korn se skupinou 4TET.

Termín, který pravidelně rámují dva Dny české státnosti – 28. 9. (Sv. Václav) a 28. 10. (Den vzniku samostatného Čs. státu) se z důvodu přesunutých představení a probíhající rekonstrukce na hlavní scéně rozvolnil do delšího období a některá představení se tak odehrají i v listopadu. Zakoupené vstupenky na přesunutá představení z loňského roku zůstávají v platnosti.

Program odstartuje tradičně v úterý 28. 9., kdy na hlavní scéně soubor domácího Klicperova divadla uvede premiéru Gogolovy ŽENITBY. Tu nazkoušelo autorské duo SKUTR již v prosinci minulého roku. Na svoje diváky však tato satirická komedie teprve čeká a k premiéře bylo vybráno právě slavnostní zahájení festivalu.

Inscenace MANŽELSKÁ HISTORIE oceňovaného divadelního uskupení Jedl se odehraje 6.10. ve Studiu Beseda. Herečka a autorka scénáře Lucie Trmíková se na jevišti objevuje po boku Davida Prachaře a Anny Fialové. Hudbu k inscenaci složil skladatel Emil Viklický, režie se ujal laureát Ceny ministerstva kultury Jan Nebeský.

Nejslavnější drama Arthura Millera, oceněné Pulitzerovou cenou, navíc s hvězdným hereckým obsazením, přivezou Městská divadla pražská. SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO s Miroslavem Donutilem a Zuzanou Kronerovou v hlavních rolích čeká na festivalové diváky na Hlavní scéně v sobotu 7. 10. Režisérem inscenace je umělecký šéf MDP a bývalý umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Rakouský román DOBRÝ PROTI SEVERÁKU se v roce 2006 stal bestsellerem, neméně úspěšná pak byla i jeho divadelní verze. Adaptaci milostného románu v e-mailech uvede v pátek 9. 10. ve Studiu Beseda Jihočeské divadlo, České Budějovice. Helena Dvořáková byla za svou roli Emmi oceněna za nejlepší ženský herecký výkon roku 2019 v prestižní anketě i-divadlo.cz.

Spojení dvou hereckých legend Jiřiny Bohdalové a Milana Kňažka přináší inscenace GIN GAME v podání pražského Divadla Na Jezerce. Na tuto tragikomedii o vášni hráče a štěstí začátečníka se diváci mohou těšit na hlavní scéně v pondělí 18. 10.

Hru Romana Sikory ZÁMEK NA LOIŘE je na programu ve čtvrtek 21.10. ve Studiu Beseda v podání souboru Lachende Bestien fungujícím v pražské Venuši ve Švehlovce. Podtitulem je aristokratická komedie, kde se v hlavní roli představí Zuzana Onufráková. Režisérem inscenace je Michal Hába, kterého hradečtí diváci znají díky inscenacím Lakomec či Kdo se bojí Virginie Woolfové? a v současné době připravuje s hradeckými herci novou adaptaci inscenace Maryša.

Již tradičně zavítá na Čekání na Václava i ostravské Divadlo Petra Bezruče, které přijede s autorskou novinkou Tomáše Dianišky ŠPINARKA. Ta se divákům představí v sobotu 23.10. na hlavní scéně. V hudební inscenaci vystupuje živá kapela a v roli slavné ostravské rodačky se představí Markéta Makulová.

Inscenace ANTIGONA oceňovaného režiséra Dodo Gombára se dívá skrze antickou hru na naši současnost. V expresivním podání se na ni diváci mohou těšit v podání ústeckého Činoherního studia ve středu 27.10. ve Studiu Beseda.

Ve Studiu Beseda se v pátek 15.10. představí pražské divadlo A Studio Rubín s inscenací JEN MATKY VĚDÍ, O ČEM TEN ŽIVOT JE. Autorská inscenace režisérky Barbary Herz vypráví příběh sedmi žen a všechny jsou matky. A matky, ty vědí, o čem je život. Divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie, vycházející z téměř tří let časosběrných rozhovorů. Společně s Veronikou Lazorčákovou a Jiřím Knihou se představí i Lucie Andělová, členka Klicperova divadla.

SLEPICE NA ZÁDECH v hlavní roli s Vojtěchem a Tatianou Dykovými se odehraje na hlavní scéně v pondělí 8.11. Jedná se bláznivou grotesku, která vypráví příběh muže, který zapomene na ženiny narozeniny. Je to dostatečný důvod k vraždě? A k čemu všemu nás umí dohnat manželství? Na to odpovídá inscenace pražského divadla Ungelt.

Pavel Rímský a Martin Finger se divákům představí v inscenaci FALEŠNÁ NOTA. Jedná se o souboj dvou mužů, které dohání jejich minulost. Francouzský autor Didier Caron se snaží nalézt odpověď na otázku, zda je možné omluvit naše činy z minulosti. V režii Radima Špačka a produkci pražského Divadla v Řeznické se inscenace odehraje ve Studiu Beseda v neděli 24.10.

Se celověstovým komediálním hitem bude na festivalu hostovat Západočeské divadlo v Chebu. Inscenace HRA, KTERÁ SE ZVRTLA se představí divákům na hlavní scéně ve čtvrtek 1.11. Děj vypráví o amatérském divadelním souboru, který se se rozhodne nastudovat anglický detektivní thriller Vražda na panství Haversham. Realizace ovšem probíhá se záviděníhodným nadšením a nezáviděníhodnou neschopností. Komedie, která triumfálně brázdí britská i česká divadla, pracuje neotřelým principem s divadlem na divadle. A to vše v podání souboru, který letos vyhrál divácké hlasování v rámci projektu Vitamín D.

V rámci festivalu se představí i pražské Divadlo v Celetné. To odehraje inscenaci TERASA na hlavní scéna ve čtvrtek 28.10. Jedná se o náhodné setkání sedmi postav v jednom pařížském bytě. Jedno rozhodnutí spouští nekontrolovatelný řetězec absurdních situací. V hlavní roli exceluje držitelka tří Českých lvů Petra Špalková.

ZLÝ JELEN divadelního souboru Depresivní děti toužící po penězích se ve Studio Beseda uskuteční v pondělí 18.10. Jedná se o progresivní inscenaci talentovaného a kritikou uznávaného režiséra Jakuba Čermáka, kterou lze charakterizovat jako ekoteroristickou hororovou komedii s detektivní zápletkou. Klicpera říznutý Lynchem? Diváci se mohou těšit například na Daniela Krejčíka či hradeckým divákům známého Petra Matyáše Cibulku.

Karel Heřmánek ml. a Sarah Haváčová se divákům představí v inscenaci PO KONCI SVĚTA v produkci pražského divadla Bez zábradlí. Jedná se o strhující thriller, vyprávějící o tom, kam až může zajít posedlost v lásce. Současná hra Dennise Kellyho bude k vidění na hlavní scéně v sobotu 30.10.

Thriller z anglických blat ŽENA V ČERNÉM na motivy hororové novely Susan Hill zahraje v neděli 31.10. ve Studiu Beseda Městské divadlo Kladno. V mrazivém příběhu se divákům odkrývají hrůzy minulosti vedoucí k nečekané pointě. Inscenace uctívá žánr hororu a diváky se snaží neustále překvapovat.

K festivalu Čekání na Václava patří tradičně i koncerty. První z nich se uskuteční v pondělí 25.10. a bude se jednat o populární skupinu 4TET v čele s Jiřím Kornem. Další koncert skupiny HRADIŠŤAN. proběhne ve středu 10.11. na velké scéně.

Prodej vstupenek bude zahájen ve čtvrtek 26. 8. v 10:00. Předplatitelé budou mít možnost přednostně vyměnit festivalové kupony již o dva dny dříve, tedy již v úterý 24. 8., kdy bude zároveň spuštěn prodej předplatného na novou divadelní sezónu.

zdroj zprávy: Martin Sedláček

Další zprávy