Zpráva

Krasosmutnění na mosteckém jevišti
vydáno: 16.2.2024
Městské divadlo v Mostě uvede v pátek 23. února 2024 první premiéru tohoto roku, a to Hrabalovo podmanivé vzpomínání na dětství jako imaginativní divadlo pro mladé, starší a pokročilé. Po Postřižinách se tedy na mostecké jeviště vrací Hrabalovo dílo v podobě Krasosmutnění, které na známé Postřižiny volně navazuje. Režie se ujal Vítězslav Větrovec, který s mosteckým činoherním souborem spolupracuje poprvé.

Mostecký rodák vystudoval obor činoherní režie na Janáčkově akademii múzických umění.
Tématem jeho disertační práce byla obnova vesnické paměti, lidová tradice a lidové divadlo. Je režisérem a principálem divadelní společnosti Kočébr, s jehož inscenacemi – zejména klasických textů ve vlastní úpravě, po formální stránce inspirovanými lidovým i pouličním divadlem (H. Sachs: Tele, K. J. Erben: Kytice, Homér: Ílias) - každoročně v rámci projektu KočéBRování kočuje po jižní Moravě a Českomoravské vrchovině. Vedle další autorské a režijní činnosti v KočéBRu se profesně profiloval v divadle Tramtárie Olomouc, v Brněnském dětském divadle, v Multikulturním centru Stadec v Brně či v Divadle Feste.
Od roku 2008 uváděl ve vsi Velká Lhota na Vysočině inscenace inspirované pamětí místa a regionu (Svatba na Velkolhotecku, Velkolhotecká lípa, Velkolhotecké pašije a Kterak se lhotecký rodák František Macků domů navrátil a s divadelníky z Brna tam besedoval).
Vedle těchto činností se věnoval rovněž pedagogické praxi – ať už jako porotce / lektor v rámci amatérských divadelních přehlídek (Setkání divadel ve Valašském Meziříčí, NaNečisto v Liberci, Špílberg v Brně), workshopů (autorské a osobnostní herectví, specifika pouličního a lidového divadla) či jako doktorand na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických v Brně.
Mostečtí diváci mohou zhlédnout v jeho režii letní venkovní inscenaci Don Quijote, kterou nastudoval v roce 2022 se souborem Divadla rozmanitostí.

Proč se režisér Vítězslav Větrovec rozhodl právě pro Krasosmutnění a na co se mohou diváci těšit prozradil na čtené zkoušce:
„Když jsem nabízel mostecké činohře titul, chtěl jsem, aby šlo o titul zvučný a hratelný. Zároveň jsem chtěl po sobě i po titulu, aby tam byla jakási spojitost s Mostem.
S Mostem jako takovým v Hrabalovské literatuře spojitost není, ale takové vnitřní téma mizení starého světa a přicházení světa nového, takové odcházení toho, co bylo a co už není, si myslím, že může být pro Mostecko příznačné. Zkáza starého Mostu, žití v novém městě bez kořenů apod. Našel jsem cestu k Městečku, kde se zastavil čas, kde Bohumil Hrabal vzpomíná na své dětství a zároveň navazuje na Postřižiny.“

„Samotný text Krasosmutnění i Městečka, kde se zastavil čas má zvláštnosti, se kterými se v naší dramatizaci budeme potýkat. Příběh je vyprávěn Bohumilem Hrabalem z pozice dítěte, zároveň popisuje dobu asi třiceti let, ale vůbec zde nestárne – to je dětský pohled na události, se kterým se musíme popasovat. My vypravěče v naší dramatizaci „zpřítomňujeme“.“

Hlavní roli Bohumila Hrabala ztvární mladý člen souboru Divadla rozmanitostí Július Kubaščík, který se na velkém mosteckém jevišti představí poprvé. S režisérem Větrovcem má již zkušenost při spolupráci na inscenaci Don Quijote.
„Já jsem od začátku chtěl, aby to byl nějaký host, nakonec padla volba na Julka Kubaščíka, se kterým jsem spolupracoval v Divadle rozmanitostí. Julek je pracovitý, svědomitý a samostudijní,“ dodává režisér k výběru hlavní role.

A s jakými pocity budou diváci odcházet z představení?
„Dojem z představení by měl být šedavý až mlhavý, je to jako zavzpomínat na bezstarostné dětství – kde jsme si nebyli vědomi žádných problémů světa, bezstarostné dětství, kdy problémy neexistovaly – a do tohoto dětského Hrabalova světa vstupuje dospělost a historie,“ říká Vítězslav Větrovec.

Vzhledem k souvislosti s Mostem zazní v inscenaci také zhudebněné texty mostecké básnířky Evy Oubramové.
„Chtěli jsme tyto básně zhudebnit, Matěj Štrunc, který je výborný hudebník, do inscenace dodal téma mizení starého světa, které se bude zpřítomňovat právě v té muzice.“

Na mostecké jeviště se vrací Hrabal poetický, vzpomínající, „živočišný“ i krásně smutný. V adaptaci vytvořené přímo pro mostecké divadlo se diváci vypraví do nymburského pivovaru i do přilehlého „městečka, kde se zastavil čas“.
Zároveň se zde objevují známé postavy otce, matky, strýce Pepina (toho, stejně jako před lety v Postřižinách ztvární Jiří Kraus) a dalších malých i větších figurek.
Období končící vítězným Únorem je ztracené v hlubině času a tato ztráta je vykompenzována idylickým, přikrášleným pohledem dítěte.

Pro svoji silnou obrazivost a situační i dialogický potenciál je Hrabalovo dílo skvělým materiálem pro velké mostecké jeviště i mostecké publikum.

Premiéra: 23. února v 19:00 hodin.
Nejbližší reprízy: 28. února a 12. března v 19:00 hodin.


zdroj zprávy: Lenka Krestová