Zpráva

LETÍ uvede první premiéru Daniely Špinar po odchodu z Národního divadla!
vydáno: 7.10.2022
Archetypální příběh na motivy Rusalky Jaroslava Kvapila ve výrazné autorské adaptaci Daniely Špinar uvede Divadlo LETÍ na konci října pod názvem hladní vodina: Rusalka. Jedná se o Daniely první nezávislý projekt od skončení jejího působení v Národním divadle Praha. S hudbou již zesnulé skotské transgender hudebnice SOPHIE se klasika promění ve zneklidňující drama lidské identity. Daniela Špinar v něm hledá odpověď na to, zda jsme tím, co nám předepsala příroda a
společnost, nebo máme právo na sebeurčení. Premiéru, v níž se objeví Patrik Děrgel či Zuzana Zlatohlávková (dříve Onufráková), LETÍ uvede 29. října v Divadle VILA Štvanice a první reprízu 30. října tamtéž.


Po inscenacích Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky) od Marka Ravenhilla a její autorské hry HOMO40 se Daniela Špinar opět vrací do Divadla LETÍ, aby zinscenovala svou adaptaci klasické Rusalky Jaroslava Kvapila. „Z další spolupráce s Danielou máme upřímnou radost. Klasický námět v její nové hře slouží jako podhoubí pro důležitou společenskou diskuzi o právu na sebeurčení. Dlouhodobě se snažíme v dramaturgii uvádět tituly, jež by se daly přiřadit k tematice hatefree a které mohou přispět k většímu pochopení minorit napříč společností,“ vysvětluje umělecká šéfka LETÍ Martina Schlegelová.

hladní vodina: Rusalka nese podtitul „o hledání lásky a identity“ a pro režisérku a autorku se jedná o velice osobní projekt: „Rusalka je především o pocitu, jaké to je, když jsme v nesouladu se svou identitou a tělem… Rusalka je, jakožto pohádková postava, bez jakékoli genderové identity. Chce se stát člověkem, protože se nekontrolovatelně zamilovala do Prince – člověka. Prosí Čarodějnici, aby s ní provedla iniciační rituál přeměny. Čarodějnice ji varuje, že to bude cesta bolestivá, psychicky i fyzicky náročná, že se jí nenávratně změní její tělo, a hlavně že jí nikdo nezaručí úspěšnost a to, že bude šťastná. Těch paralel a společných rysů se skutečnou tranzicí je tady hodně.“

Důležitou složkou celé hry je i hudba. Zvuk bude výhradně složen z vybrané hudby trans zpěvačky a hudební producentky Sophie, která v roce 2021 nešťastnou náhodou zemřela, když si chtěla vyfotit měsíc. Roli Kněžny a Čarodějnice v jedné osobě ztvární Zuzana Zlatohlávková, Patrik Děrgel se představí v úloze Prince a křehkou a citlivou Rusalku ztvární čerstvá absolventka DAMU Marie Machová.

zdroj zprávy: Denisa Chuchlová