Zpráva

Mateřinka aneb Tam, kde sloni létají
vydáno: 12.6.2013
MATEŘINKA je mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel zaměřený na inscenace pro děti předškolního věku, který se bude po dvou letech konat znovu v Liberci. Jeho tradiční maskoti, létající sloni, dorazí do ulic města v termínu 18. až 22. června 2013. V roce 2013 si navíc připomínáme 40. výročí od jeho založení.

Historie festivalu je dlouhá a bohatá. Již první ročník, který vznikl v libereckém Naivním divadle v roce 1973, získal značný ohlas. Festival se stal záhy akcí oficiální, vyhledávanou stále častěji domácími a zahraničními odborníky. Potřeba přehlídky, která soustřeďuje to nejlepší z profesionální loutkářské tvorby pro nejmenší děti je vysoce aktuální a žádoucí. Zvláště v současnosti, kdy komercionalizační tendence v řadě sfér našeho života ovlivňují děti již od nejútlejšího věku, je důležité podstupovat možná nerovný, přesto však zásadní souboj s přívalem braku a kýče. I když se, bohužel, nedaří zlepšovat kvalitu dětských pořadů médiích, pokoušíme se o to v oblasti divadelní tvorby pro děti, ve snaze pomáhat nejmenším divákům, alespoň částečně, v orientaci na základní lidské hodnoty.

Během let si MATEŘINKA vydobyla pevné místo mezi evropskými loutkářskými festivaly. Bez nadsázky lze konstatovat, že se jedná o akci mezinárodního významu, která poskytuje nejen důležitou uměleckou konfrontaci na poli domácím, ale rovněž možnost porovnání tohoto specifického druhu tvorby v širším evropském kontextu. V Liberci se pravidelně setkávají zástupci světové loutkářské organizace UNIMA, na tento ojedinělý festival přijíždějí významní ředitelé festivalů, promotéři, i další odborníci oboru loutkového divadla. I letos se na festival chystají zahraniční pozorovatelé ze tří kontinentů. Potěšitelný je rovněž fakt, že liberecká veřejnost dlouhodobě přijímá festival jako akci, která k městu neodmyslitelně patří. Vyprodaná kapacita většiny festivalových představení dlouho před jeho zahájením toho bývá pravidelným důkazem.

MATEŘINKA „13“ bude 22. ročníkem festivalu, který je od devadesátých let otevřen statutárním divadlům, nezávislým skupinám i jednotlivcům. Na základě doporučení výběrové komise bude v programu 10 českých divadel a skupin (Divadlo Alfa Plzeň, Divadlo DRAK, Minor Praha, Naivní divadlo Liberec, Buchty a loutky a další, a 6 divadel zahraničních (potvrzena je účast souborů z Francie, Španělska, Švédska, Belgie a Slovinska, tradičními hosty budou loutkáři ze Slovenska (PIKI Pezinok).

Letošní program přivádí do Liberce ve větším počtu představení určená dětem od 1 do 3 let, tedy pro věk, na který čeští tvůrci prozatím významněji nereagují. V Evropě však řada zemí tyto divadelní experimenty, podpořené sociologickými a psychologickými výzkumy, programově rozvíjí a významně finančně podporuje.

Festival tradičně nabízí bohatý doprovodný program: Pouliční představení na náměstí Dr. E. Beneše, večerní produkce a koncerty v klubu Naivního divadla či zajímavé výstavy a audiovizuální instalace.

V Severočeském muzeu bude během festivalu a poté celé divadelní prázdniny výstava loutek s názvem „Skromné stánky múz“, kterou připravilo Zemské Moravské muzeum v Brně. Jedná se o krásnou kolekci rodinných divadel s interaktivními prvky, kterou kurátorsky připravil PhDr.Jaroslav Blecha, spoluautor slavné knihy Česká loutka.

MATEŘINKA je soutěžní festival. V jeho závěru jsou na návrh odborné poroty odměňovány individuální umělecké výkony v nejzdařilejších inscenacích. Celkem je připraveno sedm festivalových cen, které budou uděleny na návrh odborné poroty. Prostředky na ně pocházejí od Nadace Český literární fond, od hejtmana Libereckého kraje i od privátních partnerů.

Program festivalu na http://www.naivnidivadlo.cz/viewer.php?clanek=Materinka-program.