Zpráva

Mezi ploty oslaví dvacetiny ve velkém stylu
vydáno: 1.4.2011
Na narozeninovou party největší kulturní přehlídky s humanitárním posláním přijedou Psí vojáci, Hradišťan, David Koller, Dan Bárta, Divadlo Na Zábradlí, Arnošt Goldflam a mnoho dalších špičkových umělců.

O posledním květnovém víkendu otevře bohnická léčebna své brány příznivcům skvělé muziky, divadla a veselé atmosféry festivalového mumraje, který se již podvacáté odehraje pod populární značkou Mezi ploty.

Oslavy 20. výročí proběhnou ve velkém stylu: Na více než 11 scénách vystoupí přes 140 divadelních a hudebních souborů v pestré multižánrové směsici.

A kdo se tedy chystá oslavit kulaté jubileum kultovního pražského festivalu?

Budou to legendy českého rocku jako Radim Hladík s Blue Effectem, The Plastic People of the Universe, Garage nebo Plexis, stejně jako výrazní mladí hudebníci. K těm budou patřit originální instrumentalisté ze Sunflower Caravan, čerstvá krev českého hardrocku v podobě Dilated či romantický písničkář Tomáš Klus.

Na čtyřech hudebních scénách vystoupí desítky hudebníků a kapel – od zastánců tvrdých rockových riffů přes folkaře a etnické muzikanty až po mistry jazzu, funku, reggae nebo ska. Budou mezi nimi jak ti, kteří se v době vzniku „Plotů“ teprve batolili, tak matadoři, kteří v raných 90. letech pomáhali otevírat bohnický areál veřejnosti.

Stejně silná bude divadelní složka festivalu. Šest scén věnovaných dramatickému umění obsadí herci z předních českých divadel, jako je Divadlo Na Zábradlí či Husa na provázku, ale i z mnoha zajímavých menších souborů. Ti všichni předvedou širokou škálu divadelních forem, a zastoupena tak bude činohra, interaktivní divadlo, pohybové divadlo, pouliční divadlo, experimentální divadlo, taneční skupiny, pantomima nebo autorské čtení.

V tomhle jsou Mezi Ploty bezkonkurenční – nejen že jsou originální přehlídkou, kterou myšlenky empatie a pomoci přivádějí na půdu psychiatrické léčebny, nýbrž jsou také akcí, jejíž rozsah a žánrovou šíři bychom jinde hledali jen stěží.

Na festivalu, jenž se vyprofiloval jako lákadlo pro mladé rodiny, přirozeně nemůže chybět ani scéna věnovaná dětem, pro které bude navíc připravena řada her a zábavných aktivit. Atmosféru dále dotvoří spousta stánků s tradičními i exotičtějšími lahůdkami, výtvarné workshopy či prezentace výrobků pacientů, kteří pracují v chráněných dílnách.

Malý bonbónek je letos připraven také pro fanoušky pohyblivých obrázků. V bohnickém areálu se totiž bude promítat výběr snímků ze spřáteleného filmového festivalu Jeden svět. Návštěvníci si tak budou moci připomenout, že naši empatii a pomoc nepotřebují jen zdravotně postižení a duševně nemocní, ale též lidé v různých koutech světa, kde se nebere ohled na lidská práva.

Zvláštní novinkou pak bude hromadné cvičení tzv. „jógy smíchu“. Tuto tajemnou praxi čistého smíchu bez humoru do našich končin vnáší známý psychiatr Karel Nešpor, který dozajista ocení, že mezi ploty léčebny tradičně poteče chutné nealkoholické pivečko.

„Když jsem s tímhle projektem v roce 1992 začínal, vůbec bych nevěřil, že bude pokračovat ještě po dvaceti letech,“ vzpomíná zakladatel a ředitel festivalu Robert Kozler. „Vždyť na prvních ročnících bylo málem víc účinkujících než návštěvníků.“

Dnes není pochyb o tom, že se Mezi ploty staly jednou z nejpopulárnějších kulturních přehlídek v Praze, která navíc účinně přibližuje dříve tabuizovanou psychiatrii veřejnosti. „Lidé se díky festivalu dívají na léčebny jinak, došlo k jistému oddémonizování,“ potvrzuje bývalý ředitel bohnického zařízení Zdeněk Bašný, za jehož úřadování se akce konala poprvé.

Podobnou podporu má festival od současného šéfa „Bohnic“ Martina Hollého, který si cení hlavně návštěvníků, kteří by si do léčebny jinak stěží našli cestu: „Prostě ten, kdo překročí náš plot na festival, je pak otevřenější návštěvě i jiných akcí, které pořádáme, například přednášek o psychiatrii pro veřejnost...“

Výborná muzika a divadlo, radost a uvolnění v krásném parku, a ještě k tomu akce, která má smysl – to už jsou pádné důvody, proč si v kalendáři zaškrtnout, kdy že v Bohnicích propukne tento velký multižánrový mejdan.

Festival Mezi ploty se uskuteční v Psychiatrické léčebně Bohnice ve dnech 28. a 29. 5. 2011.

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji Ticketstream: jednodenní za 250 Kč, dvoudenní za 470 Kč.

PŘI PRODEJI JEDNODENNÍCH VSTUPENEK NA MÍSTĚ PLATÍ ZVÝHODNĚNÉ CENY PRO RODIČE S DĚTMI A STUDENTY.

Základní vstupné: 280 Kč
Držitelé karty ISIC (po předložení průkazu): 200 Kč
Děti do 14 let (v doprovodu dospělé osoby při nákupu vstupenky za 280 Kč): 120,- Kč
Děti do výšky 1 m v doprovodu rodičů a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P + asistent mají vstup zdarma.

zdroj zprávy: Johanka Loučímová