Zpráva

Nespočet masek Hedy Lamarr. Extáze se vrací do bazénu Barrandovských teras.
vydáno: 20.6.2023
Byla považována za jednu z největších hvězd stříbrného plátna, nejkrásnější ženu světa. Kromě toho jí mnozí přiznávají podíl na řadě vědeckých vynálezů. Vystřídala šest manželů, zkusila být producentkou a milovala telefonování. Příběh Hedy Lamarr, který pro Divadlo MeetFactory napsal a zrežíroval Tomáš Loužný, se v neděli 2. července vrací do bazénu Barrandovských teras.

“Because you don't live near a bakery doesn't mean you have to go without cheesecake.”

V bazénu Barrandovských teras se Divadlo MeetFactory neocitá poprvé. Posledních pět let zde uvádělo inscenaci Psí dny, která měla letos derniéru. Dramaturg Matěj Samec hledal pro toto místo nové téma a přišel s příběhem Hedy Lamarr, hvězdou filmu Gustava Machatého Extase, který se v roce 1932 točil právě u bazénu. Režisér Tomáš Loužný chvíli váhal, když si ale přečetl její životopis, názor změnil. „Hedy Lamarr je pro mě fascinující postavou - čím více jsem se o ní dozvídal, tím méně jsem ji znal. Nandala si za svůj život nespočet masek a myslím, že nakonec se v nich sama ztratila. (...) Její rozpínavost a všežravost a vůle k životu jsou stejně inspirující, jako děsivé,“ říká Tomáš Loužný.

“I can excuse everything but boredom. Boring people don't have to stay that way.”

Tři herečky, z nichž každá reprezentuje jinou vrstvu osobnosti Hedy Lamarr. Dana Marková je Hedy, kterou všichni milovali na hvězdných večírcích, Hedy, která vždy dosáhla všeho, co si zamanula. Anna Fišerová je hollywoodská ikona, dívka z plakátu, ke které se nelze přiblížit, ale kterou podle všeho miluje každý muž a ona o sobě ani na moment nepochybuje. „Hranice mezi soukromým životem a veřejným obrazem se stírá, stává se nezřetelnou a výsledkem je Hedy Lamarr v podání Radky Fidlerové, žena, která neví, zda žije v přítomnosti nebo v minulosti, slavná herečka, která už desítky let nehrála a pomalu se rozpadá podobně jako barrandovský bazén,“ popisuje Tomáš Loužný.

“Jack Kennedy always said to me, Hedy, get involved. That's the secret of life.”

Místo zaniklého bazénu pod Barrandovskými terasami, bývalá chlouba Prahy, kam se při plaveckých závodech na tribuny vešlo až 4000 diváků, je nyní ruina. Kdo nezná historii, nenapadlo by ho, co vše se zde odehrálo. Navzdory nepopiratelnému geniu loci místa, byl pro tvůrce problémem poměrně velký hluk blízké železniční trati a silnice. Vyřešili ho využitím silent disco sluchátek, které diváci budou mít celou dobu na uších. To umožní filmově intimní hlasový projev hereček. Ostatně bezdrátovou technologii nevynalezl nikdo jiný než Hedy. Nebo aspoň to tvrdila...

“Any girl can be glamorous. All you have to do is stand still and look stupid.”

Ve chvíli, kdy diváci spatřili nahou dívku ve filmu Gustava Machatého Extase (1932), bylo o hvězdném příběhu tehdy osmnáctileté Hedy Lamarr rozhodnuto. Poté, co se seznámila s Louisem B. Mayerem, ředitelem Metro-Goldwyn-Mayer studií, dobyla Hollywood. Mluvilo se o ní jako o nové Gretě Garbo nebo Marlene Dietrich. Objevila se ve filmech po boku Spencer Tracyho, Clarka Gablea, Judy Garland. Největší úspěch ji přinesla hlavní role ve filmu Samson and Delilah (1950), který získal dva Oscary. Poté ale její sláva začala upadat a po několika nervových zhrouceních hrát přestala.

“If I were to name my favorite pastime, I'd have to say talking about myself.”

Kromě herecké kariéry byla vášní Hedy Lamarr elektrotechnika. Za 2. sv. války byla u zrodu vynálezu FHSS (Frequency-hopping-spread-spectrum), tedy zvláštního druhu modulace odolného proti odposlechu. Společně s Georgem Antheilem tento vynález nechali patentovat (1942) a bezplatně nabídli US námořnictvu k navádění řiditelných torpéd. Armáda ale tento návrh nevyužila a když patent propadl, nápadu se ujala jiná firma. Dnes se systémy FHSS široce používají a tvoří nedílnou součást IT (sítí Wi-Fi a systémů Bluetooth). Za svůj vynález nedostali Hedy Lamarr ani George Antheile ani cent. Hedy Lamarr se v roce 1997 dostalo částečné satisfakce, kdy jí bylo uděleno USA čestné uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky.
O tři roky později zemřela. Poslední léta žila sama, nevycházela z domu a několik hodin denně telefonovala.

-----

Tomáš Loužný: Extáze
bazén pod Barrandovskými terasami

režie: Tomáš Loužný
dramaturgie: Matěj Samec
scéna a kostýmy: Kateřina Jirmanová
hudba: Martin Hůla, Ivo Sedláček
produkce: Magda Juránková
inspice: Jana Hrušková
hrají: Radka Fidlerová, Dana Marková, Anna Fišerová

premiéra: 2. 7. 2023, bazén Barrandovských teras | vyprodáno
další reprízy:
červenec - 17. 7., 18. 7., 29. 7., 30. 7.
srpen - 14. 8., 15. 8., 16. 8.


zdroj zprávy: Zuzana Kolouchová
citáty v textu: Hedy Lamarr