Zpráva

Nová sezona Buranteatru ve znamení současné dramatiky
vydáno: 18.9.2013
Brněnské nezávislé divadlo BURANTEATR zahájilo zkoušením inscenace Pravé poledne novou sezonu. Bude to rok novinek v dramaturgickém plánu divadla i v kádru souboru. Ke stávajícím inscenacím přibude pět nových.

Nejvýznamnější změnou, s níž BURANTEATR vstupuje do nové sezony, je střídání na postu uměleckého šéfa. Po devíti letech vedení souboru pozici opouští Zetel a ujímá se jí jednatřicetiletý absolvent DAMU Mikoláš Tyc, který v BURANTEATRu režíroval už inscenace AmazonieVyhnanci. „Po těch letech už člověk cítí logicky únavu a opotřebovanost, navíc jsem se toužil věnovat víc divadlu a méně organizačním záležitostem – a netrápit se takovou zodpovědností za celé divadlo. Z BURANTEATRu určitě neodcházím, nadále zůstávám v souboru jako režisér a herec,“ říká ke „střídání stráží“ Zetel. „Jsem rád, že jsme v Mikolášovi našli někoho, kdo je našemu vidění divadla dost blízko na to, aby existovala kontinuita a zároveň je dost jiný na to, aby to byla okysličující změna,“ dodává.

Sám nový umělecký šéf k tomu říká: „Rozhodně nepůjde o zásadní změnu kursu, chci navázat na vše, co na BURANTEATRu obdivuju a rozvíjet to. Od volby textů, které mají dnešku co říct až po neokázalé a koncentrované herectví, které utváří styl divadla. Burani nejsou možná vždy patřičně „umělečtí“, ale je to doopravdy živé divadlo – a to je dnes větší hodnota, než by se mohlo na první pohled zdát.“

Ze souboru dále odchází do Středočeského divadla Kladno také jeden ze zakladatelů souboru, herec a režisér Jiří Š. Hájek – naopak po letech spolupráce „zpovzdálí“ se do BURANTEATRu po angažmá ve Zlíně naplno vrací dramaturg a herec Miroslav Ondra.

A jak je sezona dramaturgicky zaměřená? BURANTEATR vždy tíhnul spíše k současným hrám, ještě nikdy se to však neprojevilo tak důsledně jako v této sezoně. Uvede totiž pět her vzniklých v posledních patnácti letech, z toho jednu v české a jednu ve světové premiéře.

Hned první inscenaci sezony – a třicátou inscenací BURANTEATRu - (premiéru bude mít začátkem prosince) symbolicky zrežíruje odcházející umělecký šéf Zetel – hra Neila LaButea Pravé poledne měla na Broadwayi premiéru v roce 2009 (exceloval v ní David Duchovny) a BURANTEATR jí uvede jako teprve druhé české divadlo. V příběhu muže, který tvrdí, že za to, že jako jediný nezahynul při útoku hromadného vraha ve své firmě, může Bůh – a stává se kvůli tomu obdivovaným kazatelem a zvěstovatelem, si hlavní roli zahraje Pavel Hromádka ze Slováckého divadla.

Už od roku 2006 se na West Endu s úspěchem hraje komedie 39 stupňů, v niž Patrick Barlow přepsal stejnojmenný thriller Alfreda Hitchcocka z roku 1935. Z běžného dobrodružného příběhu vznikla jemným posunem vytříbená parodie na samotný žánr – a zároveň oslava divadla, neboť kromě protagonisty Richarda Hannaye (v BURANTEATRu Michal Isteník) a trojice jeho fatálních žen sehrají několik desítek dalších postav pouze dva herci. Režie se zhostí právě nový „buranský šéf“ Mikoláš Tyc. Ten se ujme i dalšího titulu, který bude českou premiérou české premiéry. Hra Rolanda Schimmelpfenniga Létající dítě je bezesporu skutečnou moderní tragédií – příběh o manželské dvojici, která oboustrannou nevěrou „zaviní“ smrt vlastního dítěte, má nejen erbenovsky surový ráz – je také velkou epickou básní pro šestici herců, snažící se na jevišti zachytit duch a tep moderního velkoměsta.

BURANTEATR usiluje i o prohloubení mezinárodních vazeb – jedním z výsledků této snahy je hostování lotyšského režiséra Viesturse Rozinse, který si soubor oblíbil za svého brněnského pobytu v rámci studentského výměnného programu Erasmus. Bude režírovat rodinné drama Nora Jona Fosseho Noc zpívá své písně. Sezonu pak uzavře světová premiéra loni v Cenách Alfréda Radoka oceněné hry Petra Michálka Domeček – psychologické komedie pro dva herce, prázdný prostor a dvě kytary.

Nezávislý divadelní soubor BURANTEATR působí v Brně od roku 2005. Od podzimu 2010 hraje v multikulturním prostoru Sokolského Stadionu na Kounicově ulici číslo 22. Divadlo se za svou poměrně krátkou historii několikrát probojovalo do první desítky českých divadel v soutěži o cenu Alfréda Radoka, za rok 2011 se umístilo na úctyhodném 3. - 4. místě a herec Michal Isteník utržil dokonce cenu Talent roku.


zdroj zprávy: Kamila Zetelová

Další zprávy