Zpráva

Nový začátek a nová energie inspirovaná originální novelou, program v ulicích
vydáno: 27.8.2020
Národní divadlo moravskoslezské vstupuje do 102. sezóny s mottem "RESTART" a už první premiéra – mimořádná – je jiná, než na co byli diváci při zahájení sezóny zvyklí. Místo tradičního galavečera uvidí originální inscenaci inspirovanou slavnou novelou Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Unikátní společný projekt všech souborů NDM připravuje tým pod vedením šéfa činohry Vojtěcha Štěpánka pouze pro pět zářijových večerů v Divadle Antonína Dvořáka (4., 5., 6., 8. a 9. září). Ještě předtím ale všechny čtyři soubory NDM vyrážejí za diváky do ulic Ostravy. Doprovodný program zahajuje 29. srpna odpoledne soubor operety/muzikálu, od čtvrtku 3. září se přidají další tři soubory NDM a v plánu jsou i prohlídky divadla.

Zmíněná novela z roku 1953 o muži, který sázel stromy (naději) a vypěstoval štěstí, dosáhla světového věhlasu. NDM po ní sáhlo zcela záměrně. „Byl to tíživý pocit z komplikované celosvětové pandemické situace, která tolik ovlivnila a dosud významně ovlivňuje naše životy. A spolu s tím pak naše touha tomuto pocitu čelit. Dnes je moderní a ‚cool‘ říkat, že vše bude v pořádku, všichni se budeme mít lépe, materiálně i technicky... Složitá doba nám do tváře vmetla otázku: ‚Opravdu? Jen počkejte!‘ A my můžeme odpovědět jen: ‚Ano, SNAD už se budeme mít lépe...‘ Proto jsme ke zpracování – na důkaz tohoto našeho přesvědčení – vybrali právě text novely Muž, který sázel stromy. Jedná se o zcela výjimečný příběh, v němž se téma naší doby zrcadlí jako v málokterém jiném literárním díle. Příběh o muži, jenž svou neutuchající pilnou prací dokáže vrátit do vyprahlé, opuštěné, vody prosté a větrem bičované krajiny život tím, že po několik desetiletí každý den sází stromy. Beze snahy získat veřejné uznání a obdiv. Jeho úmysl nezvrátí ani dvě světové války, rozmary počasí, samota, ani jiné těžkosti. Je to příběh o víře v lepší zítřek, o neskonalém lidském odhodlání konat dobro a zlepšit tím svět. To je stále aktuální,“ řekl dramaturg Adam Gold.

Giono napsal Muže, který sází stromy po 2. světové válce, kterou sám prošel; byl zatčen za podněcování veřejnosti proti válce, ale paradoxně po skončení války obviněn z kolaborace s vichistickým režimem a měl zákaz publikovat. V roce 1953 ho vyzval jeden nakladatel, aby napsal krátký příběh o setkání s člověkem s nejryzejším charakterem. Giono vytvořil příběh o pastýři Elzéardu Bouffierovi, jemuž se podařilo sázením stromů doslova vyléčit celý kraj a jehož obdivuhodné dílo se stalo natolik mocným, že odolalo strastem obou světových válek a posloužilo jako nezvratný důkaz o smysluplnosti píle a odhodlání změnit svět. Autor byl tak přesvědčivý, že když se nakladatel dozvěděl, že hrdina je smyšlený, vyčetl mu to. Giono mu ale napsal, že nepsal příběh o tom, jak se setkal s člověkem s nejryzejším charakterem, ale o tom, jaké by setkání s ním mohlo být. O rok později text vydalo nakladatelství Vogue v USA pod názvem Muž, který zasadil naději a sklidil štěstí. Příběh uchvátil širokou čtenářskou veřejnost, stal se doslova biblí nově se rodícího celosvětového hnutí za ochranu stromů a snahy o ekologické myšlení.

Už o tomto víkendu vyrazíme za diváky do ulic v centru Ostravy. Originální program připravuje každý soubor NDM a Ateliér při NDM. Nadcházející víkend věnujeme pohádce a muzikálu. Dne 29. srpna od 15.00 hodin mohou rodiče s menšími dětmi přijít na pohádkové pásmo Johanka vypravuje do Ateliéru NDM (na rohu ulic Milíčovy a Čs. legií v komplexu budov Divadla Jiřího Myrona). Od 15.30 lidé uslyší největší světové muzikálové hity na prostranství před OC Forum Nová Karolina, zazpívají Hana Fialová, Martina Vlčková, Tomáš Savka a Lukáš Vlček. V plánu je i autogramiáda a koncert Big bandu NDM. V neděli 30. srpna nabídne opereta/muzikál spolu například ukázky z Pohádky o bídném havíři a od 15.00 hodin otevření unikátní rodinné herní trasy Bídný havíř – Skryté příběhy. Odehraje se na Černé louce. Všechny informace o hře budou pochopitelně trvale k dispozici na webu NDM.

V následujícím týdnu vyrazíme do ulic Ostravy od 3. do 6. září. Balet zatančí ve čtvrtek 3. září dopoledne v tramvaji a na zastávkách MHD. Na soubor narazíte na trase z hlavního nádraží do centra Ostravy. Od pátku 4. do neděle 6. září bude možné zajít na prohlídku Divadla Antonína Dvořáka (registrace je spuštěna na webu NDM). Opera zazpívá slavné árie z oken divadla a s herci činohry bude možné posvačit venku.

Francouzský romanopisec JEAN GIONO (1895–1970) tvořil obdivuhodně originální prozaická díla, v nichž s jedinečným okouzlením a hlubokým pochopením dokázal oslavovat přírodu a obyvatele kraje francouzské Provence. Tam Giono zasadil téměř všechny příběhy svých knih. Jeho literární tvorba je poměrně obtížně zařaditelná. Osvojil si vlastní styl – jakýsi humanistický impresionismus. V jeho díle je příroda na stejné úrovni jako lidské postavy, často se stává hybatelem děje a má originální a samostatnou funkci. Takto dokázal Giono jako vynikající pozorovatel vytvořit díla vedoucí čtenáře k tichému rozjímání i neskonalému obdivu a úžasu nad světem a přírodou kolem nás.

Herní trasa Bídný havíř – Skryté příběhy vznikla za podpory statutárního města Ostravy a je dílem společnosti Tripeduca, s. r. o.

zdroj zprávy: Šárka Swiderová