Zpráva

Osečanské divadelní léto 2020
vydáno: 18.6.2020
Po loňském úspěšném prvním ročníku Osečanského divadelního léta je letos na zámku v Osečanech znovu připraven bohatý kulturní program. 2. ročník benefičního divadelního festivalu se odehraje na nádvoří (postupně a svépomocí revitalizovaného) zámku Osečany. Po každém představení následuje noční prohlídka zámku či další neformální setkání.

Diváci se letos mohou těšit na živě dabovaný horror podle Edgara Allana Poa Zánik domu Usherů: New generation v režii Jakuba Čermáka, pohádku Zlatovláska, groteskní inscenaci Angel(y) podle námětu Borise Hybnera s Vandou Hybnerovou a Lucií Kašiarovou, hudební komedii Už zase miluju! se Sandrou Pogodovou a Michaelou Dolinovou, v programu ani letos nechybí oceňované monodrama Všechny báječné věci s Danielem Krejčíkem.

Novinkou letošního léta je premiéra oceňované americké hry Stephena Sachse Kalifornská mlha, v níž si zahrají hlavní role sami majitelé zámku - Matěj Stropnický a Daniel Krejčík, kteří budou ve hře bouřlivě i komicky soupěřit nejen o pravost díla Jacksona Pollocka, ale i o smysl života, odvahu a sílu umět vstát a žít, nepoddat se nepřízním osudu, nenechat se ničím ani spoutat ani převálcovat. Jedná se o konfrontaci dvou protichůdných světů, která s velkou ironií a nadsázkou odhaluje předstíranou odbornost a faleš celého systému obchodu s uměním.
Hra Kalifornská mlha dostala v roce 2009 cenu za nejlepší hru i inscenaci roku. Byla obrovským hitem v USA i v Londýně.

„Naše divadlo tady je benefiční. Všichni hrají zdarma, jen za náklady. Vybrané prostředky použijeme na hlavní letošní investiční akci na zámku: opravu sloupků a brány západní mezi nádvořím a zámeckým parkem, na jejímž financování se podílí také Středočeský kraj,“ uvedl Matěj Stropnický.

„Moje postava žije ve vybydleném objektu, který je zařízený z tuny krámů na vyhození. Takže máme konečně pořádnej důvod vyklidit dalších pár místností na zámku, abychom si z těch našich zdejších rozpadlejch pokladů zařídili scénu. Třeba přitom najdu taky nějaký velký umělecký dílo, jako moje postava v Kalifornské mlze…,“ říká Daniel Krejčík a zároveň dodává: „Minulý rok jsme zjistili, že nás spolu baví hrát, loni jsme hráli milence v Úplném zatmění, letos se v Kalifornské mlze můžeme hádat od začátku do konce, takže se pak nemusíme hašteřit doma, je to taková vztahová očista.“

Festival “Osečanské divadelní léto” začíná premiérou Kalifornské mlhy 3. 7. 2020 a trvá do 29. 8. 2020, vstupenky na všech 9 představení jsou k zakoupení online na stránkách zámku www.zamekbude.cz, na webu GoOut.net, dále v hospodě Na Růžku v Osečanech a v obchodě Káva Svět v Sedlčanech. Doprodej vstupenek bude probíhat vždy před začátkem akce na místě.

Zámek Osečany se nachází nedaleko středočeských Sedlčan.

Kontakt: www.zamekbude.cz
.