Zpráva

Rodinný muzikál OLIVER! konečně v Ostravě
vydáno: 29.9.2023
První muzikálovou premiérou souboru Národního divadla moravskoslezského bude 5. října světový OLIVER! Lionela Barta s libretem podle románu Charlese Dickense Oliver Twist. O rodinný muzikál je už nyní mezi diváky velký zájem a některé termíny jsou již vyprodané dlouho dopředu!

„Velmi dlouho jsme o tenhle titul usilovali. Vlastník práv vyžaduje jasné reference o kvalitě souboru, schvaluje inscenační tým, scénu, kostýmy i protagonisty, takže je to pro nás obrovský úspěch a zároveň závazek! Oliver! zároveň patří k nejnáročnějším muzikálovým titulům, byla to pro nás zase výzva,“ říká šéfka muzikálového souboru Gabriela Petráková.

„Příběh sirotka Olivera Twista získal mnoha cenami ověnčenou muzikálovou podobu v roce 1960 v Londýně a záhy sklidil úspěch také na newyorské Broadwayi. Stejně slavná byla i jeho filmová verze. Prvního uvedení u nás se muzikál dočkal až na počátku nového milénia v Brně a ostravská premiéra je teprve druhým nastudováním u nás. Dětští protagonisté nás provedou viktoriánskou Anglií od sirotčince přes pohřební ústav, doupě loupežné bandy až do noblesního domu, kde Oliverovy trampoty končí nalezením rodinné lásky a bezpečí. Oliver! je jedním z celosvětově nejoblíbenějších klasických muzikálů, plný populárních a dodnes hraných melodií. A patří mezi
tzv. rodinné muzikály – pobaví děti i dospělé,“
rozvedl Michael Prostějovský, který pro NDM upravil překlad Jiřího Joska.

„Oliver! diváky dokonale vtáhne a nepustí je až do konce,“ říká režisér Lumír Olšovský a dodává: „Všechny postavy příběhu trápí jediná věc, a to zoufalý nedostatek lásky. A právě o tom je i muzikál Oliver! Uvěřitelný, dojemný, trochu krutý, hodně zábavný a hlavně lidský.“

Na jevišti se během večera objeví desítky dětí. Divadlo hledalo představitele hlavních i vedlejších dětských rolí v konkurzech i podle referencí. Titulní roli sirotka Olivera hrají Jan Pražák a Rostislav Radecki. Honzíka objevil dirigent a autor hudebního nastudování muzikálu Marek Prášil v jedné talentové soutěži v Ostravě. Honzík hrál na kytaru a zpíval a do divadla se mu nejdříve vůbec nechtělo. Přišel s tatínkem jen na „koukanou“ a rovnou chtěl zůstat! Rostislava Radeckého přivedla sbormistryně Permoníku Martina Juríková, Rosťa tam dochází asi rok, narodil se v Praze a bydlí s rodiči v Petrovicích u Karviné. Dětského šéfa party londýnských zlodějíčků dostali Lukáš Bátor a Filip Škandera, ti už mají zkušenost s dětskými minirolemi v komedii Revizor. V muzikálu účinkují také děti z Operního studia NDM.

Co mj. řekli ke svým rolím a divadlu kluci – Oliverové:

„Odmalička mě baví hrát na kytaru - přehrávám si tátovy nahrávky,“ říká Jan Pražák. Jeho otec Jan hraje v kapele a syna k tomu vedl také, dnes hraje Honzík občas s ním a začal hrát taky na bicí. „Kytara mě baví čím dál víc, ale v divadle i zpívám… A když jsem tam v červnu přišel, tak jsem už ten večer řekl, že to dělat chci,“ pokračuje žák třetí třídy základní školy. S otcem přišli na pozvání dirigenta Marka Prášila už do rozjetého procesu zkoušek na konci minulého školního roku.

Rosťa Radecki hraje na flétnu a zpívá v Permoníku. Je v muzikálu nejmladším hercem; chodí teprve do druhé třídy, je mu sedm. „Mně se v divadle hlavně líbí to, že se na konci vždycky tleská,“ usmívá se. „A přitom když hraješ, tak máš trému a už chceš, ať to co nejdříve skončí,“ doplňuje ho Honzík Pražák. Děti bravurně zvládaly i desetihodinové zkoušky a pochvalují si nejen režiséra Lumíra Olšovského, ale i herce – představitele dospělých rolí – hlavně Juraje Čiernika a Marka Holého (alternují roli dospělého šéfa zlodějské bandy Fagina). A co je na muzikále v divadle nejtěžší? „Nejtěžší je v muzikálu běhat po kulisách na jevišti a ještě k tomu zpívat,“ shodli se oba Oliverové.

Premiéra prvního obsazení muzikálu OLIVER! bude ve čtvrtek 5. října, druhé obsazení se poprvé představí v sobotu 7. října. Hrajeme v Divadle Jiřího Myrona.

Scéna Dave Benson, kostýmy Andrea Pavlovičová, choreografie Denisa Komarov Kubášová.
Sbormistryně Martina Juríková, vedoucí Operního studia NDM Lenka Živocká.

V dalších dospělých rolích se představí mj. Michaela Horká nebo Andrea Gabrišová – Nancy, Billa Sikese alternují Lukáš Vlček a Roman Harok.

zdroj zprávy: Šárka Swiderová