Zpráva

Sezonu v Městském divadle Kladno zakončí světový komediální hit Blbec k večeři
vydáno: 7.6.2023
Poslední premiérou kladenské činohry bude v této divadelní sezoně slavná francouzská konverzační komedie Francise Vebera Blbec k večeři. Inscenaci v režii uměleckého šéfa Městského divadla Mladá Boleslav Petra Mikesky uvidí diváci poprvé v sobotu 17. června od 19:00.

Francis Veber se řadí mezi nejslavnější francouzské tvůrce, jeho filmy v jeho režii a podle jeho scénářů mají úspěch po celém světě. Největšího mezinárodního úspěchu Veber dosáhl s filmem Blbec k večeři (1998), který natočil na motivy své stejnojmenné divadelní hry (1993), která se řadí mezi vrcholy bulvární komedie. Úspěšný titul se na vrací se na kladenské jeviště po 27 letech, kdy Veberův text pod názvem Trouba na večeři nastudoval režisér Peter Gábor, v hlavních rolích s Jiřím Bábkem (Francois Pignon) a Vladimírem Čechem (Pierre Brochant).

Režisér aktuální verze Petr Mikeska k novince říká: „Udělat dobrou komedii vyžaduje zručnost. Komedie prověří řemeslnou připravenost. Je to hodinový strojek, kde nesmí být žádná součástka navíc a ty, co tam jsou, musí dokonale šlapat a vzájemně se podporovat. Před komediálními tituly mám velký respekt. Říká se, že dobrou komedii si dělají diváci. Je pravdou, že pokud se diváci naladí na stejnou vlnu, je to radost a vše jde tak nějak samozřejmě. V opačném případě je to velká dřina.“

Hra vypráví příběh vášnivého hráče golfu a sukničkáře Pierra Brochanta. Ten se svými přáteli pravidelně pořádá tzv. „večeře blbců“. Každý z hostů má za úkol sehnat jednoho „blbce“, na jehož účet se všichni během večera baví. K Pierrovi domů přichází ideální kandidát Francois Pignon. Úředník, jenž nade vše miluje stavění architektonických skvostů ze sirek. Záhy se Pierre dozvídá, že ho opouští žena a ač se to zpočátku zdálo jako nemožné, Pignon může celou situaci zachránit. A tak začíná neuvěřitelně zábavná série nejrůznější eskapád. A diváci mohou sledovat nejen souboj o titul největšího omezence v místnosti ale i velkolepou exkurzi po všech rovinách přísloví „pro hlupáka každý hloupý“.

V titulní roli se představí Lukáš Pečenka. K nové inscenaci dodává: „Komedie mám moc rád. Vlastně veškeré dobře napsané komedie. Je to jeden z nejtěžších žánrů. Ty francouzské se mi dost vyhýbaly a musím říct, že je to celkem oříšek.“ Manžele Pierra a Christine Brochantovi hrají Jiří Š Hájek a Jana Zenáhlíková. V dalších rolích se představí hostující Zbigniew Kalina (Ian Leblanc) a Veronika Svojtková (Marlene Sesstratová), Miroslav Večerka (Lucien Cheval) a Jaroslav Slánský nebo Jan Krafka (Profesor Sorbier).

Více informací o inscenaci https://www.divadlokladno.cz/repertoar/blbec-k-veceri/
„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatnýho. Od toho jsou tady, no ne?“

-----

Francis Veber
Blbec k večeři

překlad Alexander Jerie
režie Petr Mikeska
dramaturgie Anna Smrčková
scéna Michal Syrový
kostýmy Agnieszka Pátá-Oldak

hrají Jiří Š Hájek, Lukáš Pečenka, Jana Zenáhlíková, Zbigniew Kalina j. h., Miroslav Večerka, Veronika Svojtková j. h. a Jan Krafka nebo Jaroslav Slánský

Premiéra 17. června na velké scéně MDK
Nejbližší reprízy 20. června ve 14:00 a 22. června v 18:00


zdroj zprávy: Dagmar Brandlová