Zpráva

Tramtarie s humorem reaguje na koronavirovou situaci
vydáno: 26.5.2020
Divadlo Tramtarie uvede v sobotu 30.5. v 19 hodin exkluzivní autorskou komedii Láska za koronu, která vznikla jako reakce na současnu situaci doby koronavirové. Inscenace vznikla v rekordním čase, celá realizace včetně napsání samotné hry se musela vejít do necelých tří týdnů. Inscenace je určena výhradně pro venkovní jeviště, diváci ji tedy mohou zhlédnout pouze v rámci Divadelního června open air.

„Rozhodli jsme se přesunout původně plánovanou červnovou premiéru Nebezpečných známostí na příští sezónu a místo ní uvedeme autorskou komedii, kterou reagujeme na události posledních dvou měsíců,“ říká Petra Němečková, ředitelka Divadla Tramtarie.

Nápad napsat hru, která by s lehkostí a nadsázkou reagovala na aktuální situaci kolem koronavirové epidemie, vznikl spontánně, mimo naplánovaný dramaturgický plán. Poté, co se po několika týdenním zákazu hromadných akcí objevily informace, že by divadla mohla znovu otevřít, se tvůrčí tým Divadla Tramtarie rozhodl vrátit do divadelní sezóny právě zbrusu novou inscenací, která má v plánu zaujmout jak skalní diváky divadla, tak přilákat i diváky nové. Vzhledem k situaci a vývoji rozvolňování protiepidemiologických opatření padlo rozhodnutí vytvořit tuto inscenaci výhradně pro potřeby venkovních divadelních prostor.

Hlavními hrdiny příběhové mozaiky Lásky za koronu jsou lidé jako my. Učitel na základní škole, zaměstnankyně cestovní kanceláře, herečka, policista či folkový zpěvák. Jejich životy by se zřejmě odvíjely jinak, kdyby do jejich plánů nezasáhla takzvaná doba koronavirová. Všechno zlé je ale pro něco dobré, a v rámci tohoto hesla všichni hrdinové sice něco ztratí, ale za to také spoustu nového a podstatného získají. A tím něčím je láska.

Samotná inscenace je vyprávěna v uvolněném duchu, je v ní prostor pro improvizaci i typický humor Divadla Tramtarie, založený kromě situační a slovní komiky také na parodických prvcích a nejrůznějších odkazech na popkulturu a vůbec na svět, který nás obklopuje.

„Jedním ze základních rysů divadla je, že dokáže opravdu velmi rychle reagovat na aktuální podněty. Žijeme nyní dobu, která je pro všechny z nás nová a v mnoha ohledech je rozhodně nelehká. Zatím ještě nemáme takový odstup, abychom naší inscenací Láska za koronu mohli vynášet nějaké hodnotící nebo kritické soudy o tom, co by mohlo být jinak nebo lépe. Nicméně na humor je čas vždycky. A proto je i naše inscenace lehká, veselá, a vlastně i dost optimistická,“ říká Vladislav Kracík.

Vladislav Kracík: Láska za koronu
Zbrusu nová romantická komedie z doby koronavirové. S nadhledem, humorem i laskavostí vyprávíme příběhy lidí, jako jsme my, žijící v této nelehké době. Učitel vedoucí svoji hodinu přes internet, policista striktně dbající na dodržování neustále se měnících vyhlášek či mladí milenci, dodržující veškerá hygienická opatření. Pojďme se opět potkávat a zase se spolu smát.

Režie: Vladislav Kracík
Dramaturgie: Tereza Matějková
Scéna a kostýmy: Markéta Rosendorfová, Romana Vopičková
Hudba: Martin Peřina
Sound design/zvuk: Rikki Beran
Light design/světla: Daniel Bodlák, Aleš Hejral
Plakát a grafika: Markéta Rosendorfová
Hrají: Tereza Toth Čápová, Dominika Hrazdílková, Barbora Šebestíková, Miroslav Černý, Vít Pištěcký, Václav Stojan a Marek Zahradníček
Premiéra: 30.5. 2020 v 19 hodin na Korunní pevnůstce Olomouc

.