Zpráva

Unese tě! Festival současného divadla WTF?! již po osmé
vydáno: 13.5.2019
Do Malého divadla v Liberci se vrací festival WTF?!, výjimečná přehlídka divadel ze všech možných míst. Proběhne od 17. do 19. května a kromě divadel si návštěvníci užijí hudbu, regionální design a výborné občerstvení.

V pátek WTF?! láká na oblíbené Divadlo pod Palmovkou, které se nově pyšní titulem Divadlo roku 2018. Představí se divadelní adaptaci blogu s názvem Poslední důvod, proč se nezabít. V postapokalyptickém kabaretu s živou hudbou hraje trojice Tomáš Dianiška, Jakub Albrecht, Barbora Kubátová. Tuhle trojku znají místní jako F. X. Kalbu, divadlo s libereckými kořeny. Nová hra mladého tvůrce Tomáše Dianišky odstartuje divadelní program letošního WTF?! v 17 hodin v sále Malého divadla.

K hitům pátečního programu určitě patří i autorská komedie jednoho herce z prostředí supermarketů, hypermarketů, megamarketů a gigamarketů Pri Kase. Tvůrcem je slovenský komik Pavol Seriš, který za své originální autorské inscenace získal již řadu ocenění na světových festivalech. Na WTF?! vystoupil již předloni s komedií Chutilo vám, páni?, která v hledišti vyvolala salvy smíchu.

ZUŠ Liberec s představením Medvěd, který nebyl a spřátelený německý soubor Gerhart-Hauptmann-Theater Görlitz-Zittau s představením The Walking Z uvidí ti, co si zakoupí lístek na pátek. Večer zakončí Váša Truksa s hudebním unplugged vystoupením v klubu Malého divadla.

Sobotním tahákem bude novinka na repertoáru Divadla F. X. Šaldy SIALská trojčata. Kabaret o stavbě Ještědu od autorů Šumných měst Radovana Lipuse a Davida Vávry je od své premiéry v Malém divadle neustále vyprodaný. Hru, která si zasloužila bronz v liberecké anketě Kulturní počin roku 2018, tak mají šanci diváci vidět v rámci WTF?! a užít si ji ve festivalové atmosféře.

Návštěvníci WTF?! se v sobotu dále mohou těšit na inscenaci Proton !!! populární pražské party Vosto5. Hraje v ní i Tomino Jeřábek, známý z televize, kde uvádí stand-up pořad Comedy Club, hrál také třeba seriálu Rapl. Zasmějí se u adaptace hororu Psycho Reloaded, kterou na festivalu hned dvakrát odehrají Buchty a loutky, mistři dobré loutkové zábavy.

Brněnské Divadlo Feste přiveze na WTF?! chatboty a sexboty v „erúerku" tak trochu jinak. Autorskou inscenací Display of the Shame se uzavře sobotní divadelní program. Hudba ale bude provázet sobotu od odpoledne do pozdních hodin. Na WTF?! zazpívají a zahrají SWABIK ft. Rebela Yella, František Bielik, Thrown a také Dj's – Bukkake Brothers & Sister.

Neděle bude tradičně patřit dětem. Herecké Studio DFXŠ uvede v premiéře pohádkový příběh O vílách a Králi draků. Představení, které již před premiérou budí v Liberci emoce, je součástí projektu Princezna Julie, zaměřeného na prevenci šikany ve školách. Je vhodné pro diváky od deseti let.

V průběhu festivalu nebude nikdo hlady ani na suchu. O občerstvení se postará Bistro Široká, bar Stereo, klub Malého divadla a Jedno kafe. Zbytečný odpad na WTF?! nepatří, a tak kdo si přinese vlastní hrníček, bude mít kafe za výhodnější cenu. O designové módní kousky se postará ateliér Božské, kde proběhne i tvořivý workshop.

Vstupenky na festival jsou v prodeji na jednotlivé dny, lze je zakoupit i online. Vyplatí se pořídit si předem celofestivalový pas na pokladně divadla. Vstupenky na jednotlivá představení budou k dispozici pouze v případě volné kapacity sálu. Proto je lepší na to nespoléhat, koupit vstupenku celodenní a nenechat si ujít to nejlepší z WTF?! 2019. Víkend od 17. do 19. května bude v Malém divadle nabušený!

zdroj zprávy: Jakub Kabeš