Zpráva

V Divadle D21 Werther není jen obyčejným nešťastníkem
vydáno: 2.1.2018
Divadlo D21 uvede 12. ledna první premiéru pod vedením nového uměleckého šéfa Jakuba Šmída. Společně oživí téměř dvě stě padesát let starý příběh Utrpení mladého Werthera. Na jeho utrpení z nešťastné lásky se v D21 snažili nahlédnout s nadhledem, humorem, ale také s veškerou vášní, kterou s sebou milostný cit nese.

Představení je rekonstrukcí událostí, které vedly Werthera na cestu k sebezničení prostřednictvím zanechaných dopisů. Šmíd k tomu dodává: „Snažil jsem se postavy Goethova románu číst současně a jejich chování problematizovat. Werther pro nás není jen nešťastník, ale také člověk nezdravě posedlý neopětovaným citem a Lotte není jen nevinná dokonalá ženská bytost. Co je láska a co už sobectví? Věřím, že tento náš výklad spolu s hravou moderní scénografií Lenky Odvárkové zaujme jak diváky, kteří už se s románem setkali, tak ty, pro které bude naše inscenace prvním setkáním s tímto dílem.“

V hlavních rolích Werthera a Lotte se představí Kryštof Krhovják jako host a Kristýna Podzimková doprovázení Michalem Dudkem a Hanou Mathauserovou.

Román ve své době způsobil značný rozruch a s postavou Werthera se ztotožňovali mladí lidé, kteří začali jeho jednání napodobovat nejen co se mluvy a oblékání týče, ale někteří se začali uchylovat i k sebevraždě. Dodnes pro podobné vlny sebevražd používáme označení „Wertherův efekt“. Krátce po vydání Utrpení mladého Werthera nastoupilo období romantismu, kdy se typickými hrdiny stávaly právě nešťastně zamilované postavy frustrované rozporem mezi touhou a realitou.

Adaptace hledá pro tento nadčasový román místo i v dnešní době. Nakolik se to v D21 podařilo se můžete přijít přesvědčit od 12. ledna 2018. Jak říká Kryštof Krhovják hrající Werthera: „Každý v sobě máme kus romantického bláznovství se špetkou floutkovství, stejně jako Werther!“

zdroj zprávy: Eva Kuchařová