Zpráva

Vršovická kulturní křižovatka Vzlet připravuje doprovodné programy
vydáno: 3.10.2023
Dramaturgie kulturního centra Vzlet je dlouhodobě pestrá nejen z hlediska žánrů nabízených událostí, ale také věkového rozptylu jejich diváků. Proto se dramaturgyně Marta Ljubková a programový ředitel Petr Prokop rozhodli otevřít lektorské oddělení. To se jim díky grantu z Národního plánu obnovy podařilo. Od nové sezóny se tak novou posilou týmu stala divadelní lektorka Petra Šavrdová.

Páteřním projektem je klub Nová generace, který zahrnuje několik workshopů a společných návštěv představení pro diváky ve věku 16-24 let. Jeho prostřednictvím jim tak umožní nahlédnout do zákulisí pražské nezávislé scény a vůbec experimentální umělecké tvorby. V programu je zahrnuta dílna fotografie s Johanou Bártovou nebo pohybový workshop se zakladatelkou SPOLKu Ester Trčkovou. Přihlášky jsou otevřeny až do 11. října.

Pro širokou veřejnost připravuje Vzlet dramaturgické úvody, diskuze s tvůrci, divadelní rozborová setkání a další doprovodné programy k inscenacím Objal mě bůh a nic, Území nikoho: Příchozí a nově také k prosincové premiéře První rána kapitána, která vzniká v koprodukci se skupinou 11:55. Novinkou jsou taky dopolední reprízy pro školy, ke kterým se chystají další workshopy před a po představení. Záběr je pak i zde velice široký; od školky až po poslední ročníky gymnázií.

Nadále bude Vzlet nabízet nedělní odpolední programy pro děti. Své interaktivní koncerty lektorsky připravuje Klára Boudalová, v listopadu se do Vzletu přesune taneční inscenace skupiny Ostružina Tanec a fyzika. V prosinci bude uvedena pražská premiéra pro nejmenší brněnského divadla Polárka s názvem Kiosek.

zdroj zprávy: Lucka Kecová