Zpráva

Zdeněk Adamec na Zábradlí
vydáno: 23.3.2022
Ve dnech 26., 27. a 28. března proběhne v Divadle Na zábradlí druhý březnový blok repríz dvojinscenace textů Petera Handkeho Zdeněk Adamec + Sebeobviňování v režii Dušana D. Pařízka. Do konce sezony bude pak inscenace v Praze uvedena pouze dvakrát v květnu.

Zdeněk Adamec, text držitele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho, pojednává o humpoleckém studentovi, jenž se v březnu roku 2003 na protest proti soudobé společenské situaci upálil před Národním muzeem v Praze. Inscenace Divadla Na zábradlí má dvě části – první se odehrává v Betlémské kapli a vychází z Handkeho dramatu Sebeobviňování, které se zaměřuje na osobnost autora a jeho kontroverzní politické postoje. Publikum se může těšit na mimořádné herecké výkony Jiřího Černého a hostujícího německého herce Samuela Finziho. Následně se diváci společně přesouvají do Divadla Na zábradlí, kde je sledován příběh Zdeňka Adamce v podání Stanislava Majera a Martina Pechláta.

Inscenační tým tvoří kmenové osobnosti Divadla Na zábradlí i vzácní hosté – jako dramaturgové jsou pod inscenací podepsáni umělecká šéfka divadla Dora Viceníková a ředitel Petr Štědroň, který je zároveň autorem překladu textu Zdeněk Adamec. Se Zdeňkem Adamcem se také po šesti letech vrací na českou scénu režisér Dušan David Pařízek, který v současné době patří k nejvýznamnějším tvůrcům rakouského a německého divadla. Již tradičně zde pak spolupracuje s kostýmní výtvarnicí Kamilou Polívkovou.

Do konce sezony bude inscenace uvedena v Praze pouze třikrát, a to v posledním březnovém víkendu 26., 27. a 28. března a následně v pondělí a úterý 30. a 31. května. V květnu zavítá Zdeněk Adamec také na Moravu, a to na festivaly Divadelní Flóra Olomouc, Divadelní svět Brno a Dream Factory Ostrava.

zdroj zprávy: Lucie Flemrová