Zpráva

Autorský projekt A studia Rubín Úl na Nové scéně
vydáno: 4.10.2010
Divadelní inscenace uměleckého šéfa Rubínu Petra Kolečka a režiséra Thomase Zielinského Úl bude mít premiéru 1. listopadu na Nové scéně Národního divadla v Praze

Vedle inscenací ve svém domácím prostoru na Malé straně má A studio Rubín v této sezóně nově v plánu také koprodukční inscenaci na Nové scéně Národního divadla v Praze. Autorský projekt s názvem Úl režiséra Thomase Zielinského, dramaturga Petra Kolečka, hudebního skladatele Ivana Achera a herců spřízněných s A studiem Rubín v čele s Ondřejem Pavelkou, Leošem Nohou či Janou Strykovou, bude mít premiéru 1. listopadu na Nové scéně ND. Tvůrčí tým, jehož jádrem jsou umělci, kteří spolupracovali na inscenaci Díra v A studiu Rubín v loňské sezóně, chce přenést své zkušenosti s autorským divadlem na větší scénu. Tématem projektu by podle dramaturga Petra Kolečka mělo být diletantství. „Textová předloha, kterou jsme s Thomasem Zielinským připravili, se vlastně skládá z naprosto banálních každodenních obrazů ze života soudobého pracujícího lidu. Divadelní nadsázka se pak na těchto jednoduchých scénách snaží ukázat, jak absurdní je naše přesvědčení o tom, že naše práce, potažmo existence na tomto světě má smysl. Toto všudypřítomné "západní" sebevědomí je něco, co podle nás má smysl inscenovat. Ale samozřejmě v tuto chvíli nemůžeme vědět, jestli to není úplná blbost,“ říká dramaturg Petr Kolečko, který nechce prozradit k textu nic konkrétnějšího. Režisér Thomas Zielinski k tomu připojuje: „Text Úlu, který nyní finalizujeme, se nedá chápat jako přenosná divadelní hra. Je to spíše návod k divadelním obrazům, jež směřují k tématu, na kterém jsme se domluvili. To je pro nás hybným motorem. Zní to banálně, ale je to tak. Ve výsledku bych chtěl, aby šlo o totální divadlo, dokonce až určitý kabaret, který má svou svobodu. Zároveň však chceme představení udělat divácky. Téma je jednoduché, není důvod to uzavírat do sebe v nějakém překombinovaném nesrozumitelném tvaru. Vzhledem k vytíženosti zúčastněných herců budou podmínky pro zkoušení značně omezené, což ale v zásadě odpovídá tématu inscenace,“ dodává s úsměvem režisér.

První čtená zkouška je naplánovaná na 1. října. Kromě zmiňovaných herců Ondřeje Pavelky, Leoše Nohy a Jany Strykové se na projektu budou podílet také Alena Štréblová, Anita Krausová, Lukáš Příkazký, Petr Lněnička, Eva Salzmannová a další.

Vstupenky na představení jsou již v prodeji v pokladnách Národního divadla i v A studiu Rubín.


zdroj zprávy: Jan Kratochvíl