Zpráva

BodyVoiceBand inscenuje Večer tříkrálový
vydáno: 8.12.2017
V těsné blízkosti vánočních svátků přichází BodyVoiceBand s premiérou odehrávající se o svátku posledním - o svátku, který zvěstuje půst. Večer tříkrálový - jedna z posledních Shakespearových komedií, do níž prosakuje smutek.

V čase veselí a prázdnin se odehrává příběh dívky Violy, která přežije ztroskotání a ocitá se na ostrově plném jiných ztroskotanců, kteří, zahleděni sami do sebe, se snaží vyznat ve svých citech, a na vlastní povinnosti přitom nikdo z nich nemyslí. Člověk bývá přehlušen svými tužbami a city natolik, že není schopen reflektovat realitu, a neví, která ze všech naléhavých tužeb je ta pravá.

Inscenování této Shakespearovy hry se ujala režijně dramaturgická dvojice Zuzana Burianová a Tereza Verecká, které spolu pracují již od studií na DAMU, pro BodyVoiceBand je to však jejich první společná práce. Tuto hru si vybraly pro její hudebnost, dvojlomnost s jakou se mísí Shakespearovská komika a hrozivá osobní situace jednotlivých postav. Vylákaly je také obrazy cizích krajů, kde všechno funguje jinak, než v našich domovech. Místo, na němž Viola ztroskotá, působí jako svatostánek nekonečných prázdnin – moře, zábava a lehátka. Avšak pláže jsou tu plné Robinsonů. A každý z těch Robinsonů o něčem sní a po něčem touží. Zuzana Burianová říká: „Malvolio, sluha slečny Olivie, si v jednom z monologů hry tajně představuje, jaké by to bylo proměnit svoji dosavadní situaci a stát se novým, milovaným pánem celého ostrova. Na okamžik se jeho sny (byť jen v jeho hlavě) stávají skutečností. Právě na oscilaci mezi představou a skutečností se v interpretaci soustředíme. Akcentujeme hudebnost a hravost textu a živost postav na scéně.“

Výtvarný koncept vychází z herecké interakce se světlem a z nápadité práce s kostýmem Pauliny Bočkové.

Pro inscenaci byl zvolen překlad Martina Hilského.

Premiéra je plánována na 15. prosince 2017 ve Venuši ve Švehlovce. BodyVoiceBand zve srdečně diváky i na reprízy 20.12.2017 a 6.1.2018 od 20:00 tamtéž.

hrají: Vojtěch Bartoš, Marek Mikulášek, Marie Radová, Diana Toniková, Michal Necpál, Petr Šmíd, Iva Vejražková

režie: Zuzana Burianová
dramaturgie: Tereza Verecká
hudební spolupráce: Petr Šmíd
produkce: Helena Bartošová, Tereza Škorpilová
asistent režie: Barbora Šupová
kostýmy: Paulína Bočková
light design: Jan Tichý


zdroj zprávy: Tereza Škorpilová