Zpráva

Činohra Moravského divadla uvede adaptaci slavné novely
vydáno: 17.1.2018
Všechno je pro mne láskou. Miluji všechno a všechno mě miluje. Takto se ve slavné novele Romaina Rollanda vyznává Lucie svému milému Petrovi. Oba zamilovaní si vytvořili vlastní svět, do kterého utekli před hrůzami první světové války. Jedno z nejkrásnějších děl světové literatury 20. století uvede na jevišti Moravského divadla legenda nejen slovenského divadla Marián Pecko. Premiéra se uskuteční v pátek 19. ledna v 19 hodin.

„To, že u nás v této sezoně bude režírovat pan Pecko, jsem věděl už dlouho dopředu, takže titul jsme hledali společně až posléze. Vybírali jsme téměř půl roku a ve hře bylo asi pět variant, jenže mě pak napadlo, že máme v šuplíku ještě text na Petra a Lucii, který na přání mě a Michaely Doleželové asi před deseti lety zdramatizovala Jana Pithartová. Celou tu dobu jsme si přáli ho někde uvést ve své režii. Bylo těžké potlačit vlastní ega, ale jsem rád, že se nám to podařilo a my jsme tento scénář podstoupili panu Peckovi, který ho s radostí přijal. To, že v našem divadle může pan Pecko režírovat, je pro mě obrovská událost,“ zdůraznil šéf olomoucké činohry Roman Vencl.

Protiválečná novela držitele Nobelovy ceny Romaina Rollanda vyšla v roce 1920 a u nás se dočkala několika komorních dramatizací (např. v Liberci, Uherském Hradišti, Karlových Varech) i podoby rockové opery, kterou v roce 2010 uvedl v Praze Dušan Rapoš. Na olomouckém jevišti se tento titul objevuje vůbec poprvé a premiérově také s místní činohrou spolupracuje režisér Marián Pecko. „Nabídku uvést Petra a Lucii jsem rád přijal. Poté mi teprve začaly docházet ty magické souvislosti. Tento rok nás čeká stoleté výročí od konce první světové války a premiéru budeme mít na konci ledna, tedy v době, ve které se začíná odvíjet příběh Petra a Lucie. Je to dílo, které je potřeba v dnešní době uvádět a připomínat tak divákům, že válka není slučitelná se životem,“ doplnil režisér Pecko, který je zakladatelem a dlouholetým uměleckým šéfem Bábkového divadla na Rázcestí v Banské Bystrici. Čeští diváci ho znají z inscenací, které nastudoval v Ostravě, Hradci Králové či Pardubicích.

V titulních rolích se představí spolužáci z Janáčkovy konzervatoře Marek Pešl a Kristýna Krajíčková. „Mám poprvé možnost spolupracovat s Mariánem Peckem a je to pro mě velká čest a příležitost. Už měsíc před zahajovací zkouškou jsem si knihu Petr a Lucie koupil v knihkupectví a ještě ten den jsem ji přečetl jedním dechem. Zaujal mě naprosto přímý děj, který odkazuje na první světovou válku a taky na první a bohužel nešťastnou lásku z pohledu sedmnáctiletého chlapce. Ten vyrůstá ve velice zvláštní rodině, která se nikdy neodvážila samostatného myšlení a ani ji nenapadlo, že něco takového je možné. Petr je obklopován ponurou náladou války a bohužel i zmíněné rodiny, takže je na všechno sám, ale vše se pro něj změní, když potká Lucii,“ uvedl Pešl. „S novelou Petr a Lucie jsem měla tu čest seznámit se už na konzervatoři během hodin českého jazyka. Když jsem později zjistila, že dostanu příležitost vdechnout oné Lucii život a možnost přenést ji společně s Markem na jeviště, postupně jsem se do onoho příběhu zamilovávala víc a víc. Doufám, že během dlouhé cesty, která premiérou nekončí, se mi podaří dostat se Lucii pod kůži,“ doplnila Krajíčková.

Zajímavé je, že v inscenaci se objeví dva páry titulních hrdinů – vedle toho původního i dvojice ze současného světa. „Starší dvojici vymyslel pan režisér Pecko a mně se ten nápad moc líbí. Jsou to Petr a Lucie našich dní, tedy sto let po skončení první světové války. Vnášejí do známého stoletého příběhu nové napětí. Stejně jako Rollandovi mladí milenci cítí, že láska je největším darem života. Ale že je ve světě výbušného násilí v neustálém ohrožení,“ uvedla dramaturgyně Jana Pithartová. Tento druhý pár ztvární Petr Kubes a Vladimíra Včelná. „Současná Lucie je zralá žena, která má za sebou více zkušeností. Proto i do vztahu nevstupuje tak bezhlavě jako mladá Lucie. Jelikož jde o roli, která v původní novele není, mohli jsme ji s panem režisérem vést libovolným směrem. To se často nestává, hrát roli, o které nevíte, kam dojde. To je svým způsobem nejtěžší a taky vlastně nejzajímavější. S Petrem Kubesem jsme na jevišti po celou dobu představení, ať už jako komentátoři, pozorovatelé nebo alter ega mladého páru,“ popsala Včelná.

V rolích členů Petrovy rodiny se představí Ivana Plíhalová, Michal Przebinda a umělecký šéf olomoucké činohry Roman Vencl, který si tak plní hned dva sny. „Hraji v Petrovi a Lucii, což je má nejoblíbenější knížka, a ještě k tomu mě režíruje pan Pecko, což jsem si přál už od svých osmnácti let,“ shrnul.

Na vizuální stránce nové inscenace se podílel stálý spolupracovník režiséra Pecka – autor scény a kostýmů Pavol Andraško.

Nejbližší reprízy: 22. ledna, 10. a 14. února.

zdroj zprávy: David Kresta

Další zprávy