Zpráva

Divadlo LETÍ se v nové inscenaci ohlíží za životem mileniála!
vydáno: 28.12.2021
Do nového roku Divadlo LETÍ vykročí českou premiérou nejnovějšího textu německo-švýcarské autorky Sibylle Berg A se mnou zmizel svět. Komedii, která je ironickým ohlédnutím za životem instagramové generace, režíruje na pražské ostrovní scéně ve VILE Štvanice Adam Svozil. LETÍ inscenaci poprvé uvede 15. ledna ve 20:00.

Očekávala jsem, že s blížící se smrtí mi podvědomí ukáže fascinující obrazy mého úspěšného života. Jako že jsem je jen potlačila, ty jedinečné okamžiky naplnění, lásky a politické relevance. Ale to, co se tu odehrává, můžeme označit za něco dost podprůměrného, ne?

Režisér Adam Svozil se v Divadle LETÍ po divácky úspěšné inscenaci A pak přišla Mirna, opět ujme textu Sibylle Berg, jež se nekompromisně strefuje do generace, která důležité životní milníky performuje na instagramu místo toho, aby je plnohodnotně prožívala. A se mnou zmizel svět na předchozí text navazuje jen volně. „V předešlé hře se autorka zabývala životním obdobím, kdy se z mladých aktivistek stávají matky. Tentokrát se však s ironií sobě vlastní zabývá předsmrtným bilancováním. Na generaci mileniálů díky své životní zkušeností nahlíží s cynickým až komediálním odstupem, ale zároveň až s mimořádným pochopením. Hra nenavazuje na osudy postav z Mirny, ale spíše na pocit téže generace,“ vysvětluje mladý režisér Adam Svozil.

Hlavní postavu, kterou v inscenaci ztvární hned tři herečky, Natálie Drabiščáková, Petra Nesvačilová a Lucie Čižinská, text zachycuje na smrtelné posteli. „Bergová rafinovaně postupuje proti proudu času a dotýká se životních milníků dnešního mileniála. Více než důstojné vzpomínání však její hra připomíná bolestně trapné scrollování na facebookové timeline,“ vysvětluje dramaturg David Košťák. Sibylle Berg podle něj trefně popisuje uspěchanou generaci, která odkládá štěstí a životní naplnění do takové míry, že není schopna žít přítomným okamžikem.

Pomyslné cestování časem ze smrtelné postele zpět do okamžiků pracovních pohovorů, prvních nešťastných lásek a pořizování vlastních nemovitostí postavám umožňuje důmyslná scénografie mladé výtvarnice Kláry Flekové. Hru, která byla zvolena Hrou roku 2020 prestižním divadelním časopisem Theater heute, uvede Divadlo LETÍ v české premiéře pouhý rok po prvním uvedení v berlínském Maxim Gorki Theatre v překladu Heleny Eliášové.

Sibylle Berg
A se mnou zmizel svět

Překlad: Helena Eliášová
Režie: Adam Svozil
Dramaturgie: David Košťák
Scénografie: Klára Fleková
Hrají: Natálie Drabiščáková, Petra Nesvačilová, Lucie Čižinská


zdroj zprávy: Denisa Chuchlová