Zpráva

festival Gasparáda
Gasparáda nejen s pantomimou, artisty, vehikly i světelnými efekty
vydáno: 17.8.2020
Divadelní festival Gasparáda konaný k poctě „největšího z pierotů“ J. G. Deburaua se uskuteční v Kolíně v pátek a v sobotu 4. a 5. září. V historických kulisách Karlova náměstí letos uvidíme deset souborů pouličního či nonverbálního divadla. Kvůli složité situaci vyvolané pandemií nejsou sice v programu zahraniční hosté, avšak festival nabídne to nejzajímavější a nejlepší z domácí produkce. Událost pořádá město Kolín a vstup je zdarma.

Diváci uvidí pod širým nebem artisty, tanečníky, muzikanty, klauny, performery, pozoruhodné vehikly, světelné efekty, žertovné scénky, magické divadelní obrazy, ale i představení, nad kterými se tají dech.

Festival začíná v pátek dopoledne jako tradičně pohádkou pro nejmenší děti ze škol a školek. Tentokrát hraje soubor MIMo.s. na pirátskou notu.
Úspěšní zástupci českého nonverbálního divadla se do Kolína pravidelně vracejí se svými nejnovějšími inscenacemi. Již dlouhá léta to platí například pro mezinárodní soubor Teatr Novogo Fronta, který letos uvede projekt Kolaps. Publikum se může jako obvykle těšit na fyzické divadlo se symbolickým obsahem a prvky grotesky.
Opakovaně se do Kolína vrací i Adam Halaš z Katedry nonverbálního divadla HAMU, který i letos bude uvádět novou pestrou show krátkých skečů a výstupů, kterou pro kolínský festival připravili studenti i pedagogové HAMU.
Třetí významnou stálicí v programu Gasparády je oceňovaný mim a tanečník Radim Vizváry. Na Karlově náměstí se tentokrát představí spolu se souborem Losers Cirque Company a dobrodružným příběhem Mimjové. Inscenace o souboji dobra a zla určená dětem i rodičům by měla být jedním z vrcholů letošní Gasparády.
Dalším z vrcholů se jistě stane závěrečné představení přehlídky nazvané Exp(o)edice. Artistům V.O.S.A. THEATRE, o kterých se říká, že dokážou vytvořit z ulice jedno velké jeviště, pomohou vytvořit unikátní atmosféru i nevídané divadelní divnostroje a živá muzika. Divadelní expedice za cestami souboru do všech koutů světa, jako je Šanghaj, Miláno, Dubaj, a vzpomínka na světové výstavy Expo.
Provokativní roztomilost slibuje představení Koťátko zkázy od stejnojmenného dua zdatných akrobatů a mimů. Na Gasparádě uvidíme i jejich druhou autorskou inscenaci 101 věcí, co jste chtěli udělat, ale báli jste se.
Trio Holektiv otevře publiku poetické okénko do dějin aviatiky. Tanec, divadlo a nový cirkus se potkají v představení Letkyně. Tři odhodlané holky sestrojí své letadlo a vy jistě uvěříte, že vzlétne!
Bratři v tricku nabídnou rodinnou pohádkovou show Hra o trůn, která hravou formou míří přímo na mísu ožehavého tématu a nejen žonglováním záchodovými prkýnky, papíry a štětkami přibližuje nejmenším divákům místo, kam i císař pán chodí sám.
Teatro Piccolino nabídne dvě představení inspirovaná cirkusem. Pan BonoboNeviditelný cirkus jsou určeny dětem a obsahují pantomimu, vtip, fantazii i nebezpečné ekvilibristické kousky.
Zcela mimo ostatní kategorie je sice jen čtvrthodinové, ale zážitkově intenzivní světelné představení skupiny Ilusias. Jejich triková taneční show s UV efekty je inspirovaná iluzionisty a černým divadlem a odehraje se na setmělém kolínském náměstí.

Dramaturgie festivalu je velice pestrá a z programu si jistě vyberou jak ctitelé brilantního pohybového divadla a pantomimy, tak i fanoušci nového cirkusu či scénických efektů. Gasparáda, jeden z nejstarších českých festivalů nonverbálního divadla, má každý rok co nabídnout. Přijďte se podívat a pobavit se!

Gasparáda 2020 - program

Pátek 4. 9. Karlovo náměstí

8.30–9.30 (pro MŠ) / 10–11 (pro ZŠ) MIMo.s.: Pohádka pirátská

17.00–17.50 TEATRO PICCOLINO: Pan Bonobo
18.00–18.20 KOŤÁTKO ZKÁZY: Koťátko zkázy
18.30–19.15 BRATŘI V TRICKU: Hra o trůn
19.25–20.00 KOŤÁTKO ZKÁZY: 101 věcí, co jste chtěli udělat, ale báli jste se
20.10–20.55 TEATR NOVOGO FRONTA: Kolaps
21.05–21.20 ILUSIAS: Blue illusion

Sobota 5. 9. Karlovo náměstí

17.00–17.50 TEATRO PICCOLINO: Neviditelný cirkus
18.05–18.45 HOLEKTIV: Letkyně
18.55–19.45 LOSERS CIRQUE COMPANY: Mimjové
19.55–20.55 KATEDRA NONVERBÁLNÍHO DIVADLA HAMU: Hamu Mime Evening Show
21.00–22.00 V.O.S.A. THEATRE: Exp(o)edice
.

Další zprávy