Zpráva

Jak se Rašilovová s Coufalovou popálili při hledání té pravé, osudové lásky
vydáno: 29.9.2020
Autorskou inscenaci studentek DAMU Antonie Rašilovové a Kateřiny Coufalové Tvá ústa měla hořkou chuť uvede v premiéře soubor Depresivní děti touží po penězích v prostorách Venuše ve Švehlovce 30. září od 20:00. Inscenace vznikla z iniciativy hereček Rašilovové a Coufalové pod režijním vedením Jakuba Čermáka. Její work-in-progress formu uvedl festival Venušiny dny 19. června. Od této sezóny si ji soubor Depresivní děti touží po penězích vzal pod svá křídla a bude ji uvádět na domovské scéně.

„Když mě oslovily studentky prvního ročníku DAMU, Kateřina Coufalová a Antonie Rašilovová, a požádaly mne, abych jim zrežíroval představení, uvědomil jsem si, jak je to dávno, kdy mi bylo 20 let. A tak tato spolupráce byla příležitostí vstoupit opět do období mládí, hledání té pravé lásky, trápení se pro ni i extáze z toho splynout s někým další. Myslím si, že představení tak funguje jak pro vrstevníky hereček, které se tu svěřují i se svými vlastními zkušenostmi, tak pro někoho, kdo si chce připomenout, jaké to bylo, když byl ještě čistá bytost hledající svou spřízněnou duši,“ říká o inscenaci spoluautor a režisér Jakub Čermák.

Dvojice hereček zkoumá na pozadí příběhu o princezně Salome a proroku Jochannanovi, jak chutná láska i nenávist a jaké by to bylo, dostat hlavu bývalého přítele na stříbrném podnose. Nebojí se ani odhalit divákům vlastní příběhy a zkušenosti z nevydařených vztahů a vtahují je do emocionální horské dráhy, která nikomu nešťastně zamilovanému nepřipadá cizí. Příliš patosu zde ale nehledejte, inscenace je prodchnuta ponižujícími trapasy, hořkým humorem i trpkým poznáním. Tvá ústa měla hořkou chuť jsou zkrátka kabaretem životních osudů.

Tvá ústa měla hořkou chuť
Režie: Jakub Čermák
Hrají: Kateřina Coufalová, Antonie Rašilovová
Scénografie: Kristýna Khinová
Pohybová spolupráce: Petra Mošovská
Hudba: Josefína Dušková
Dramaturgie: Magdalena Malinová
Produkce: Lucie Mlejnková

Premiéra: středa 30. září 20:00
Reprízy: čtvrtek 15. října 20:00, pondělí 9. listopadu 20:00


zdroj zprávy: Alena Julie Novotná