Zpráva

Kašpar uvádí nejznámější příběh světa. Pašije, rodinné představení v čase velikonočním.
vydáno: 5.4.2022
V pondělí 11.4. uvede Spolek Kašpar diváckou premiérou představení Pašije, nazkoušené v těžkých dobách covidových. Dubnový speciál, ve kterém Mojžíš a Ježíš slaví Velikonoce, se divákům představí v pětidenním bloku odpoledních i večerních představení.

Pašije jsou v původním významu vyprávění o utrpení a smrti Ježíše Krista. Ale Velikonoce nejsou připomínkou dobrovolně podstoupené smrti, nýbrž oslavou vědomě svobodného života zbaveného strachu ze smrti.

Tradice pašijových her sahá až do 13. století, což je úzce spjato s těžkými životními podmínkami poddaného lidu, které byly někdy až nesnesitelné. Náboženství se stává často východiskem z utrpení. Prostý lid spojuje své utrpení s utrpením Krista a věří, že také pro něho nastane vzkříšení, že nastanou lepší časy. Lidé hledají dobro a zlo a snaží se je zobrazit v lidových hrách, které se nesou v náboženském duchu a souvisí s dobou, ve které vznikaly. Jejich popularita se nejdéle udržela na venkově, kde se postupně staly tradicí.

Spolek Kašpar představí Pašije jako vizuální podívanou, plnou nejen živých, ale i výtvarných obrazů, strhující projekce a nápadité choreografie. To vše doplněné živou hudbou kapely Ondřeje Švandrlíka a textem Václava Renče z Popelky nazaretské.

Režie: Filip Nuckolls
Dramaturgie: Lenka Bočková
Výprava: Radka Josková
Hudba: Ondřej Švandrlík
Pohybová spolupráce: Jan Veselý
Asistent režie: Kryštof Kotek
Kapela: Ondřej Švandrlík, Anna Štěpánová, Petr Tichý
Hrají: Adéla Zatloukalová, Daniel Pivoda Ondráček, Štěpán Coufal, František Kreuzmann, Petr Halíček, Filip Tejmar a děti
Premiéra 11. dubna 2021 v Divadle v Celetné


zdroj zprávy: Tereza Plintová