Zpráva

Kašpar znovuuvede hru Kodaň
vydáno: 29.11.2022
Ve středu 30. listopadu se v Klubovně v Jindřišské ulici Spolek Kašpar pokusí znovu zjistit proč přijel Werner Heisenberg v září roku 1941 za Nielsem Bohrem do Kodaně a jak to vlastně tenkrát bylo… Některé otázky zůstávají, i když jejich nositelé umřou. Přetrvávají, jako duchové. A hledají odpovědi, protože zaživa je nenalezli.

26. listopadu 2001 se v Divadle v Celetné uskutečnila premiéra hry Kodaň, anglického autora Michaela Frayna v režii Jakuba Špalka s Milošem Kopečným, Martou Vančurovou a Petrem Vobeckým. Po dvaceti jedna letech se Kašpar do Kodaně vrací.

Režisér Jakub Špalek se se na tuto napínavou cestu vydává de facto již po třetí (v roce 2009 text uvedl v obnovené premiéře s Markem Němcem v roli Heisenberga). „Máme tři dobré důvody k návratu: Kodaň od té doby nehrálo žádné české divadlo, máme vhodné herecké představitele a hlavně-Klubovna by mohla být skvělým prostorem pro tento text!,“ říká Jakub Špalek.

Hra Kodaň je textem, který získal řadu ocenění a je považován za jeden z vrcholů dramatiky konce 20. století. Napínavě rekonstruuje situaci z roku 1941, kdy se tajně setkali dva přátelé, přední fyzici Niels Bohr a Werner Heisenberg.
Ústřední událost se doopravdy stala. Zpráva o americkém a německém programu výroby bomby i účast obou fyziků na něm je historicky podložena. Heisenberg jel v roce 1941 do Kodaně a setkal se tam s Bohrem. Téměř jistě šel na večeři do Bohrova domu a oba dva se šli téměř jistě spolu projít, aby unikli z dosahu odposlouchávajících mikrofonů. Ačkoliv i o tato jednoduchá fakta se vedou spory. Co vlastně jeden druhému říkali, je sporné.

Premiéry 30. listopadu a 1. prosince 2022 od 19.30 v Klubovně v Jindřišské.
Hrají FRANTIŠEK KREUZMANN, EVA ELSNEROVÁ, ONDŘEJ NOVÁK
Překlad FRANTIŠEK FRÖLICH / Režie JAKUB ŠPALEK / Výprava RADKA JOSKOVÁ


zdroj zprávy: Tereza Plintová