Zpráva

Mladí divadelníci míří na Zlatou Korunu
vydáno: 4.7.2013
V klášteře Zlatá Koruna letos proběhne divadelní festival, který připravuje uskupení s názvem Divadlo U mokrého stolu. Mladí umělci chtějí ukázat Jižní Čechy a prostor klášterní zahrady jako netradiční místo, které je ale více než vhodné k umělecké tvorbě. Ve svém představení se snaží propojit různé umělecké obory.

Diváci se mohou těšit na hru Dva bratři, která byla zinscenována na základě autorského textu zpracovaného na motivy pohádky bratří Grimmů. „Chtěli jsme divákům přinést nevšední umělecký zážitek a ukázat jim, že divadlo není jen o mluvení, proto ve hře Dva bratři propojujeme činoherní divadlo, tanec, zpěv a výtvarnou složku. Hudbu k celému představení nám píše Jiří Trtík, skladatel z pražské konzervatoře, choreografka Marina Malysheva připravuje pohybovou složku,“ vysvětluje Petr Šmíd, umělecký šéf projektu. „Protože jde stále o pohádku, na své si přijdou jak dospělí, tak i malí diváci,“ dodává Šmíd.

Tvůrci však připomínají, že jde stále o pohádku a na své si tedy přijdou jak dospělí, tak i malí diváci.

Divadlo však není všechno, na co se mohou návštěvníci festivalu těšit. Každý večer před představením proběhne výstava výtvarníků, kteří se podílejí na představení. Přes den pak potkáte na řece Vltavě ponton, na kterém budou probíhat scénky, improvizace, pantomima a další krátké skeče. „Všimli jsme si, že v Čechách a především v Praze se studenti jednotlivých uměleckých škol téměř neznají, proto jen zřídkakdy můžeme vidět tyto lidi spolupracovat na společném projektu. Proto jsme se rozhodli vytvořit platformu právě pro potkávání těchto lidí a jejich společnou tvorbu. Jsme rádi, že s námi na festivalu spolupracují herci pražské DAMU, zpěváci a skladatel z konzervatoře nebo výtvarníci a sochaři z UMPRUM a AVU. Rádi bychom založili tradici a podobné akce opakovali každoročně,“ říká o festivalu Kristýna Kosová, režisérka hry Dva bratři.

Festival Zlatá Koruna proběhne od 30.7. do 3.8. na zahradě jihočeského kláštera Zlatá Koruna. Divadelní představení začne každý večer ve 20 hodin, od 19 hodin bude otevřená expozice uměleckých děl přímo v budově kláštera. Vstupenky je možno zakoupit vždy 30 minut před představením přímo na místě nebo rezervovat na emailu festivalzlatakoruna@gmail.com.


Divadlo U mokrého stolu (DUMS) se vyvinulo z dřívějšího divadelního uskupení Triátr, který v loňském létě v Plzni představil inscenaci 2x Goldoni, prosím. Tříčlenný tým se rozhodl realizovat své nápady a záměry mimo stěny Pražské divadelní fakulty DAMU, svobodně rozvíjet divadelní praxi a vytvářet platformu pro setkávání a spolupráci studentů z různých kateder a oborů.


zdroj zprávy: Barbora Pangrácová